Afval dat niet bij het rest- of gft-afval hoort kunt u vaak bij de milieustraat langsbrengen. Controleer hieronder waar u met overige afvalsoorten terecht kan.

Klein chemisch afval

Klein chemisch afval is huishoudelijk afval waar chemische stoffen inzitten die schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Voorbeelden zijn: lege batterijen, medicijnen, lampen, motorolie, smeervet en fotochemicaliën. Dit afval levert u in bij de milieustraat of bij de winkel/apotheek waar u de producten heeft gekocht.

Let op! Een Corona zelftest hoort niet bij het klein chemisch afval. Al het afval van de gebruikte zelftest kan in een plastic zakje bij het restafval.

Meer informatie over de stappen bij het gebruik van een zelftest

Matrassen en/of boxsprings

Koopt u een nieuw matras of boxspring? Vaak neemt de verkoper/fabrikant uw oude matras in. U mag deze ook inleveren bij de milieustraat. Matrassen horen niet bij het grofvuil.

Piepschuim

Grote stukken piepschuim verpakkingen en piepschuim isolatiemateriaal levert u in bij de milieustraat voor recycling. Vervuilde en kleine stukken piepschuim verpakkingen zoals vleesschaaltjes horen bij het restafval.

Olie en vetten

Frituurvet en (bak)olie levert u in bij de milieustraat. Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Een restje jus of gestold vet mag bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), eventueel opgedept met keukenpapier of verpakt in een krantenpagina. Spoel olie en vetten niet door de gootsteen, want ze veroorzaken verstoppingen van het riool.

Hard plastic

Hard plastic levert u voor recycling in bij de milieustraat van de gemeente.

Elektrische apparaten (wit- en bruingoed)

U kunt een oud of kapot apparaat gratis inleveren bij de winkelier als u een nieuw vergelijkbaar apparaat koopt. Dit heet de oud-voor-nieuw-regeling. Het apparaat wordt dan milieuvriendelijk verwerkt. U hoeft daarvoor niets te betalen.

Daarnaast hebben veel winkels een inleverbak voor kleinere elektrische apparaten. Deze mag u ook gebruiken zonder dat u een nieuw apparaat koopt.

Oude elektrische apparaten (ook wel bekend als wit- en bruingoed) kunt u ook inleveren op de milieustraat of laten ophalen door kringloopwinkel Het Warenhuis. Het Warenhuis heeft als doel om zoveel mogelijk oude elektrische apparaten op te knappen en weer te verkopen of onderdelen te gebruiken, maar ook niet meer bruikbare elektrische apparaten kunt u op deze manier inleveren. Een afspraak voor de inzameling van elektrische apparaten door het warenhuis kunt u maken via telefoonnummer (071) 524 00 60 (Alleen op werkdagen) of via info@kringloopwarenhuis.nl.

Soms is iets kapot en weet u niet hoe u het kan repareren. Anderen weten dat misschien wel. Bij de vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest krijgt u praktische hulp, advies en meer kijk op de zaak.

Bouw- en sloopafval en grond

U kunt uw bouw- en sloopafval niet bij de gemeente kwijt. U kunt uw puin zelf brengen naar een puinverwerker. Dit geldt eveneens voor dakbedekking en (tuin)grond. Puinverwerkers in de buurt zijn:

Bij diverse bouwmarkten grote zakken te koop voor tijdelijke opslag van uw puin. Deze zakken kunt u thuis voor de deur plaatsen. De mogelijkheid bestaat de zak te laten ophalen door een puinverwerkingsbedrijf.

Container (tijdelijk) plaatsen op openbare weg

Als u gebruik maakt van een container en deze op de openbare weg wilt plaatsen, dan betaalt u precariobelasting aan de gemeente. Het melden van het (tijdelijk) plaatsen van een container, steiger of ander object op de openbare weg kunt u online regelen.

Groot tuinvuil

Grote takken en boomstronken met of zonder kluit levert u in bij de milieustraat. Gooi deze niet in de gft-container, dat beschadigt de machine van de inzamelwagen. Ook (geïmpregneerd) bielshout brengt u naar de milieustraat.

Naaldencontainer

Gebruik voor injectienaalden altijd een naaldencontainer, zodat de medewerkers die de naalden inzamelen zich niet kunnen prikken. Naaldencontainers kunt u gratis bij uw apotheek ophalen en inleveren.

Bedrijfsafval

Bedrijven, winkels en instellingen dragen zelf zorg voor de inzameling van hun bedrijfsafval.

Zoek een erkende inzamelaar via de VIHB-lijst ('VIHB' staat voor 'vervoerder, inzamelaar, handelaar, bemiddelaar').

Metaal

Grote stukken metaal brengt u voor recycling naar de milieustraat of oudijzerhandel. Soms krijg je er nog geld voor. Kleine stukken mogen ook bij het restafval. Metalen worden (deels) uit de resten van de vuilverbranding gehaald. Metalen, zoals staal (ijzer), aluminium, koper, lood en zink, zijn heel waardevol als grondstof en oneindig te recyclen.