1. Klein chemisch afval
Klein chemisch afval is huishoudelijk afval waar chemische stoffen inzitten die schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Voorbeelden zijn: lege batterijen, medicijnen, lampen, motorolie, smeervet en fotochemicaliën. Dit afval levert u in bij de milieustraat of bij de winkel/apotheek waar u de producten heeft gekocht.
Let op! Een Corona zelftest hoort niet bij het klein chemisch afval. Al het afval van de gebruikte zelftest kan in een plastic zakje bij het restafval.
Meer informatie over de stappen bij het gebruik van een zelftest
Naaldencontainer
Wilt u injectienaalden inleveren bij de milieustraat? Dat mag. U gebruikt voor de veiligheid altijd een naaldencontainer. Na het inleveren van een volle naaldencontainer kunt u bij ons gratis een nieuwe krijgen. U kunt een volle container ook inleveren bij uw apotheek.
2. Matrassen en/of boxsprings
Koopt u een nieuw matras of boxspring? Vaak neemt de verkoper/fabrikant uw oude matras in. U mag deze ook inleveren bij de milieustraat. Let op, het matras moet wel droog zijn. Matrassen horen niet bij het grofvuil.
3. Piepschuim
Grote stukken piepschuim verpakkingen en piepschuim isolatiemateriaal levert u in bij de milieustraat voor recycling. Vervuilde en kleine stukken piepschuim verpakkingen zoals vleesschaaltjes horen bij het restafval.
4. Olie en vetten
Frituurvet en (bak)olie levert u in bij de milieustraat. Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Een restje jus of gestold vet mag bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), eventueel opgedept met keukenpapier of verpakt in een krantenpagina. Spoel olie en vetten niet door de gootsteen, want ze veroorzaken verstoppingen van het riool.
5. Hard plastic
Hard plastic levert u voor recycling in bij de milieustraat van de gemeente.
6. Elektrische apparaten (wit- en bruingoed)
U kunt een oud of kapot apparaat gratis inleveren bij de winkelier als u een nieuw vergelijkbaar apparaat koopt. Dit heet de oud-voor-nieuw-regeling. Het apparaat wordt dan milieuvriendelijk verwerkt. U hoeft daarvoor niets te betalen.
Daarnaast hebben veel winkels een inleverbak voor kleinere elektrische apparaten. Deze mag u ook gebruiken zonder dat u een nieuw apparaat koopt.
Oude elektrische apparaten (ook wel bekend als wit- en bruingoed) kunt u ook inleveren op de milieustraat of laten ophalen door kringloopwinkel Het Warenhuis. Het Warenhuis heeft als doel om zoveel mogelijk oude elektrische apparaten op te knappen en weer te verkopen of onderdelen te gebruiken, maar ook niet meer bruikbare elektrische apparaten kunt u op deze manier inleveren. Een afspraak voor de inzameling van elektrische apparaten door het warenhuis kunt u maken via telefoonnummer (071) 524 00 60 (Alleen op werkdagen) of via info@kringloopwarenhuis.nl.
Soms is iets kapot en weet u niet hoe u het kan repareren. Anderen weten dat misschien wel. Bij de vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest krijgt u praktische hulp, advies en meer kijk op de zaak.
7. Groot tuinvuil
Grote takken en boomstronken met of zonder kluit levert u in bij de milieustraat. Gooi deze niet in de gft-container, dat beschadigt de machine van de inzamelwagen. Ook (geïmpregneerd) bielshout brengt u naar de milieustraat.
8. Metaal
Grote stukken metaal brengt u voor recycling naar de milieustraat of oudijzerhandel. Soms krijg je er nog geld voor. Kleine stukken mogen ook bij het restafval. Metalen worden (deels) uit de resten van de vuilverbranding gehaald. Metalen, zoals staal (ijzer), aluminium, koper, lood en zink, zijn heel waardevol als grondstof en oneindig te recyclen.
9. Asbest
Wanneer u asbest wilt verwijderen moet u een sloopmelding doen. Meer informatie daarover vindt u bij de Omgevingsvergunning. Ook een onderneming moet altijd een sloopmelding voor het slopen van asbest doen.
Asbest verpakken en verwijderen
Bij het bewerken van asbest kunnen gevaarlijke vezels vrijkomen. Ga er dus zorgvuldig mee om. Het is belangrijk om:
- het geheel nat te spuiten
- delen intact te laten (niet zagen, breken, spijkeren enzovoorts)
- persoonlijke bescherming te dragen (mondkapje, na gebruik mee afvoeren)
Asbest aanbieden op de milieustraat
Asbest mag niet worden aangeboden als huisvuil of grofvuil. Onder een aantal voorwaarden kunt u als particulier zelf asbest deponeren in de daarvoor bestemde container bij de milieustraat op de gemeentewerf:
- Maximaal 35 m²,
- Het materiaal moet onbeschadigd zijn (niet verweerd, gebroken, gescheurd, gezaagd, gespijkerd of verlijmd). Geschroefd mag wel mits de schroeven zonder beschadiging te verwijderen zijn,
- Afkomstig uit een particulier huishouden en thuis al natgemaakt en ook thuis al verpakt in plastic zakken die bestemd zijn voor asbesthoudend materiaal (goedgekeurd en voorzien van certificering). Deze zakken zijn gratis op te halen voor particulieren op de milieustraat en hebben een afmeting van 80 x120 cm.