Meer groen, minder tegels! Goed voor het milieu en voor uw gezondheid. Groen in de tuin en een heg in plaats van een houten schutting hebben allerlei voordelen: meer groen is bewezen gezond, trekt vogels en vlinders aan en zorgt voor een beter en prettiger leefklimaat.

Voorkom hittestress en wateroverlast

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of de kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen.

NK Tegelwippen 2024

Vanaf 21 maart tot en met 31 oktober 2024 doet Oegstgeest weer mee met het NK-Tegelwippen. Dat houdt in dat inwoners, bedrijven, scholen en de gemeente zoveel mogelijk tegels vervangen door groen. Iedereen kan zelf aan de slag door tegels te verwijderen in voor-, achter-, en geveltuin en hiervoor in de plaats groen te planten. We strijden tegen drie buurgemeenten: Leiderdorp, Voorschoten en Kaag en Brasem. 

Voorwaarden

  • De tegels vervangt u door groen, zoals gras en bloeiende planten (tegels vervangen door kunstgras, vlonders of andere tegels is dus niet volgens de spelregels).
  • Het totaal aan tegels is niet meer dan 12 m2.
  • Deze actie is uitsluitend voor particulieren en niet bedoeld voor bedrijven.
  • Zandgrond wordt niet ingenomen bij de milieustraat (u kunt het laten afvoeren door een particulier bedrijf of gratis aanbieden op bijvoorbeeld Marktplaats of in uw buurtapp).
  • U maakt een afspraak om de tegels bij de milieustraat in de te leveren via dit formulier.
  • Bij het maken van een afspraak geeft u in het opmerkingenveld aan dat u uw tegels komt inleveren voor het NK-Tegelwippen. 
  • Vraag bij het inleveren van de tegels om de cadeaubon die u bij de Groene Cirkel kunt inruilen voor plantjes (zolang de voorraad strekt).

Alleen de gemelde tegels tellen mee. Dus geef uw gewipte tegels op via www.nk-tegelwippen.nl.

Regenton

In en rondom het huis is niet altijd water van drinkwaterkwaliteit nodig. Denk bijvoorbeeld aan het sproeien van uw tuin en wassen van uw ramen of auto. Dit kan prima met het gratis regenwater. Dit is zelfs beter voor uw planten en auto omdat regenwater nauwelijks kalk bevat.

Het benutten van regenwater kan op veel verschillende manieren. Eén van de meest simpele en meeste voordelige manieren van het gebruik maken van regenwater is het toepassen van een regenton. Genoeg redenen om uw tuin wat duurzamer en groener te maken! Doet u mee? Voor meer tips verwijzen wij u naar de website GaGoedOegstgeest.

Acties