Restafval verzamelt u in uw grijze minicontainer. Voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) gebruikt u uw bruine minicontainer. U kunt heel eenvoudig online een minicontainer aanvragen of een melding doen over uw container. Per 1 april 2020 mogen plastic, metalen en drankenkartons (PMD) bij het restafval. De inzameling van PMD in zakken stopt op die datum.

Restafval in grijze minicontainer

U kiest uit een kleine grijze container met een inhoud van 140 liter of een standaard grijze container met een inhoud van 240 liter. Tegen extra kosten kunt u een tweede minicontainer aanvragen. De hoogte van de afvalstoffenheffing is afhankelijk van de grootte van uw huishouden en het aantal container(s) dat u bezit.Gft-afval in bruine minicontainer

Ook voor Gft-afval kunt u kiezen uit een bruine minicontainer van 140 of 240 liter. De keuze voor het formaat en aantal bruine minicontainers voor Gft heeft geen gevolgen voor uw afvalstoffenheffing.


Regels voor het aanbieden van uw container

 • Het maximale gewicht dat de huisvuilwagen kan tillen is 80 kilo, meer mag de volle container dus niet wegen.
 • Zet de container vóór 07.30 uur buiten en haal de container 's avonds vóór 20.00 uur weer binnen.
 • Zet de container met de rijrichting mee aan de rechterkant en met de brede rand naar de straat.
 • Alleen containers waarvan de deksel dicht kan worden geleegd.
 • Leg geen los afval zoals plastic zakken, dozen, bundels of andere losse dingen naast de containers. Dit afval wordt niet meegenomen.
 • Doe nooit hete of kokende afvalresten in de container: wat mag ik wel/niet in de Gft-container plaatsen?
 • Stenen, puin en grond mogen nooit in uw minicontainer, de vuilnisauto kan hierdoor beschadigd raken en/of uw container kan scheuren;
 • Klein chemisch afval, medicijnen, batterijen, elektrische apparaten en asbest mogen nooit bij het restafval omdat ze het milieu teveel belasten;
 • Lees hier waar u bovenstaande afvalsoorten kunt inleveren.

Welke maat minicontainer heb ik?

Weet u niet welke maat container u heeft? Kleine minicontainers (140 liter) zijn 48 cm breed. Grote minicontainers zijn 57 cm breed.

Eén volle PMD zak is ongeveer 60 liter. Dit afval gaat sinds april 2020 bij het restafval. In een kleine minicontainer passen ongeveer 2 PMD-zakken, in een grote minicontainer passen ongeveer 4 PMD-zakken. Het echte restafval komt hier nog bij. De restafvalcontainer worden één keer per twee weken geleegd. Om er voor te zorgen dat u uw afval goed kwijt kunt, krijgt iedereen voor het restafval een grote minicontainer.


Minicontainer vervangen

Is uw container kwijt, bijvoorbeeld na een leging of verhuizing? Of wilt u een ander formaat container? Vraag dan een nieuwe container aan. Indien uw bak kwijt is na het legen vragen wij u vriendelijk eerst rond te kijken of uw bak niet per ongeluk op een andere plaats is terug gezet. Dit voorkomt dubbel werk.

U vraagt een vervangende of nieuw formaat container heel eenvoudig online aan of via het telefonisch Informatiepunt 14071 (ma t/m vr 9.00- 12.00 uur).

Containers worden in januari en juni gewisseld. Wanneer u uw aanvraag plaatst, komt u op de lijst voor de eerstvolgende wisselgelegenheid.


Met deze tips voorkomt u bevriezing van uw gft container!

Bij vorst kan uw keuken- en tuinafval vast komen te zitten in uw minicontainer. Dan kan het voorkomen dat onze inzamelwagen de container niet in zijn geheel kan legen. Wij geven u tips om bevriezing van uw gft container te voorkomen.

 • Kranten of eierdozen op de bodem van de container nemen vocht op en kunnen voorkomen dat het afval vast vriest.
 • Stamp het afval niet aan!
 • U kunt een klein houtje, zoals een wasknijper, tussen het deksel van de container plaatsen om vastvriezen te voorkomen.
 • Zet de gft-container op een beschutte plaats en zet deze pas op de inzameldag vóór 07.30 uur buiten.
 • LET OP: gooi geen anti vriesmiddelen of zout in de container, dit maakt het afval ongeschikt om tot compost kunnen verwerken.

Kosten

Het vervangen of  aanvragen van een nieuwe minicontainer is geheel kosteloos. Vraagt u een tweede container aan dan zijn daar extra kosten aan verbonden. Bekijk de  afvalstoffenheffing.