Restafval verzamelt u in uw grijze minicontainer. Voor groente-, fruit- en tuinafval gebruikt u uw bruine minicontainer. U kunt heel eenvoudig online een minicontainer aanvragen of een melding doen over uw container. Per 1 april 2020 mogen plastic, metalen en drankenkartons (PMD) bij het restafval. De inzameling van PMD in zakken stopt op die datum.

Restafval in grijze minicontainer

U kiest uit een kleine grijze container met een inhoud van 140 liter, een standaard grijze container met een inhoud van 240 liter of twee standaard grijze containers. De hoogte van de afvalstoffenheffing is afhankelijk van het formaat en aantal container(s) dat u bezit.

Let op: Vanaf 1 april 2020 mogen plastic, metalen en drankenkartons bij het restafval. De gemeente vervangt daarom alle kleine minicontainers door grote minicontainers. Alle informatie hier over vindt u op onze speciale pagina hier over.


GFT-afval in bruine minicontainer

Ook voor GFT-afval kunt u kiezen uit een bruine minicontainer van 120 of 240 liter. De keuze voor het formaat en aantal bruine minicontainers voor GFT heeft geen gevolgen voor uw afvalstoffenheffing.


Regels voor het aanbieden van uw container

 • Het maximale gewicht dat de huisvuilwagen kan tillen is 80 kilo, meer mag de volle container dus niet wegen
 • Zet de container met de brede rand naar de straat Zet de container vóór 07.30 uur buiten en haal de container 's avonds vóór 20.00 uur weer binnen
 • Alleen containers waarvan de deksel dicht kan worden geleegd
 • Leg geen los afval zoals plastic zakken, dozen, bundels of andere losse dingen naast de containers, want dit afval wordt niet meegenomen
 • Doe nooit hete of kokende afvalresten in de container: wat mag ik wel/niet in de GFT-container plaatsen?
 • Stenen, puin en grond mogen nooit in uw minicontainer, de vuilnisauto kan hierdoor beschadigd raken en/of uw container kan scheuren
 • Klein chemisch afval, medicijnen, batterijen, elektrische apparaten en asbest mogen nooit bij het restafval omdat ze het milieu teveel belasten
 • Lees hier waar u bovenstaande afvalsoorten kunt inleveren

Welke maat minicontainer heb ik?

Op dit moment gebruiken sommige inwoners voor restafval een kleine minicontainer (120 of 140 liter). Andere inwoners gebruiken al een grote container (240 liter). Weet u niet welke maat container u heeft? Kleine minicontainers zijn 48 cm breed. Grote minicontainers zijn 57 cm breed.

Eén volle PMD zak is ongeveer 60 liter. Dit afval gaat in de nieuwe situatie bij het restafval. In een kleine minicontainer passen dus ongeveer 2 PMD-zakken, in een grote minicontainer passen ongeveer 4 PMD-zakken. Het echte restafval komt hier nog bij. De restafvalcontainer wordt ook na 1 april één keer per twee weken geleegd. Om er voor te zorgen dat u uw afval goed kwijt kunt, krijgt iedereen voor het restafval een grote minicontainer.


Minicontainer vervangen

Is uw container kwijt, bijvoorbeeld na een leging of verhuizing? Of wilt u een ander formaat container? Vraag dan een nieuwe container aan. Indien uw bak kwijt is na een het legen vragen wij u vriendelijk eerst rond te kijken of uw bak niet per ongeluk op een andere plaats is terug gezet. Dit voorkomt dubbel werk.

U vraagt een vervangende of nieuw formaat container heel eenvoudig online aan of via het telefonisch Informatiepunt 14071 (ma t/m vr 9.00- 12.00 uur)

Containers worden in januari en juni gewisseld. U kunt uw aanvraag gewoon plaatsen. U komt dan op de lijst voor wisselen op de eerstvolgende gelegenheid.

In verband met de overstap op nascheiding is het op dit moment niet mogelijk een aanvraag in te dienen voor het wisselen van uw restafvalcontainer.


Met deze tips voorkomt u bevriezing van uw gft container!

Bij vorst kunnen uw keuken- en tuinafval vast komen te zitten in uw mini container. Dan kan het voorkomen dat onze inzamelwagen de container niet in zijn geheel kan legen. Wij geven u tips om bevriezing van uw gft container te voorkomen.

 • Kranten of eierdozen op de bodem van de container nemen vocht op en kunnen voorkomen dat het afval vast vriest.
 • Stamp het afval niet aan!
 • U kunt een klein houtje, zoals een wasknijper, tussen het deksel van de container plaatsen om vastvriezen te voorkomen.
 • Zet de gft container op een beschutte plaats en zet deze pas op de inzameldag vóór 07.30 uur buiten
 • LET OP: gooi geen anti vriesmiddelen of zout in de container, dit maakt het afval ongeschikt om tot compost kunnen verwerken.

Kosten

Voor vervanging van uw minicontainer worden geen kosten in rekening gebracht. Wanneer u van formaat wisselt, hoort daar mogelijk een verandering in de afvalstoffenheffing bij.