In Oegstgeest maakt een groot deel van de inwoners gebruik van minicontainers voor het aanbieden van hun rest- en gft-afval. Restafval (inclusief PMD) verzamelt u in uw restafvalcontainer. Voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) gebruikt u uw gft-container. Plastic, metaal en drankkarton hoeft u niet apart te scheiden, dit mag bij het restafval.

Formaat minicontainer

Er zijn verschillende formaten minicontainers in omloop. De gemeente levert bij een aanvraag of wisseling op dit moment standaard een 240 liter container. Deze minicontainer is 57 cm breed. Heeft u erg weinig afval of is de standaard minicontainer voor u niet handelbaar, dan kunt u ook een 140 liter minicontainer aanvragen. Deze minicontainer is 48 cm breed. Qua hoogte verschillen de containers niet.


Kosten minicontainer

De hoogte van de afvalstoffenheffing is afhankelijk van de grootte van uw huishouden en het aantal restafvalcontainers dat u bezit. De keuze voor het aantal gft-afvalcontainers heeft geen gevolgen voor uw afvalstoffenheffing. U kunt heel eenvoudig online een minicontainer aanvragen of een melding doen over uw container.


Regels voor het aanbieden van uw minicontainer

 • Het maximale gewicht dat de huisvuilwagen kan tillen is 80 kilo, meer mag de volle container dus niet wegen.
 • Zet de container vóór 07.30 uur buiten en haal de container 's avonds vóór 20.00 uur weer binnen.
 • Zet de container met de rijrichting mee aan de rechterkant en met de brede rand naar de straat.
 • Alleen containers waarvan de deksel dicht kan worden geleegd.
 • Stamp of duw geen afval aan. Hiermee voorkomt u dat het afval klem komt te zitten en de minicontainer niet (goed) geleegd kan worden.
 • Leg geen los afval zoals plastic zakken, dozen, bundels of andere dingen naast de containers. Dit afval wordt niet meegenomen.
 • Doe nooit hete of kokende afvalresten in de container: wat mag ik wel/niet in de Gft-container plaatsen?
 • Stenen, puin, grond, grote boomstronken en takken mogen nooit in uw minicontainer, de vuilnisauto kan hierdoor beschadigd raken en/of uw container kan scheuren.
 • Klein chemisch afval, medicijnen, batterijen, elektrische apparaten en asbest mogen nooit bij het restafval omdat ze het milieu teveel belasten.
 • Gft-afval biedt u aan in een minicontainer met bruine deksel.
 • Lees hier waar u overige afvalsoorten kunt inleveren.
 • Is uw (mini) container op de inzameldag na 16 uur nog niet geleegd? Meld dit via Fixi.nl.

Wat mag er wel en niet bij het gft?

Van groenteafval tot koffieprut en van etensresten tot snoeiafval: jaarlijks scheiden we in Oegstgeest zo’n 1.900 ton groente- fruit en tuinafval (gft). Eenmaal ingezameld gaat het gft naar de Bio Power installatie van Indaver in Alpen aan den Rijn. Daar wordt het verwerkt tot groen gas, compost en vloeibaar CO2.

Wel/niet-lijst

Alle Nederlandse gft-verwerkers hebben samen één uniforme wel/niet-lijst voor gft ontwikkeld. Daarop is in één oogopslag te zien wat er wel en niet bij het gft mag.

Meer weten?


Aanvragen of vervangen minicontainer

Is uw container kwijt, bijvoorbeeld na een leging of verhuizing? Of wilt u een ander formaat container? Vraag dan een nieuwe container aan. Indien uw bak kwijt is na het legen, vragen wij u vriendelijk eerst rond te kijken of uw bak niet per ongeluk op een andere plaats is teruggezet. Dit voorkomt dubbel werk. Het vervangen of  aanvragen van een nieuwe minicontainer is geheel kosteloos.

U vraagt een vervangende of nieuw formaat container heel eenvoudig online aan of telefonisch via 14071 (maandag  tot en met vrijdag tussen 9.00- 12.00 uur).


Met deze tips voorkomt u bevriezing van uw gft-container

Bij vorst kan uw keuken- en tuinafval vast komen te zitten in uw minicontainer. Dan kan het voorkomen dat onze inzamelwagen de container niet (goed) kan legen. Wij geven u tips om bevriezing van uw gft container te voorkomen.

 • Kranten of eierdozen op de bodem van de container nemen vocht op en kunnen voorkomen dat het afval vast vriest.
 • Stamp het afval niet aan!
 • U kunt een klein houtje, zoals een wasknijper, tussen het deksel van de container plaatsen om vastvriezen te voorkomen.
 • Zet de gft-container op een beschutte plaats en zet deze pas op de inzameldag vóór 07.30 uur buiten.
 • LET OP: gooi geen anti-vriesmiddelen of zout in de container, dit maakt het afval ongeschikt om tot compost kunnen verwerken.