Het pasfotohokje is vanwege een storing momenteel buiten gebruik. U dient dus zelf voor een pasfoto te zorgen als u deze nodig heeft voor uw afspraak. Ondertussen werken wij aan een oplossing voor de storing. Dank voor uw begrip.
Paspoort / identiteitskaart kwijt of gestolen
Pasfotohokje buiten gebruik
Bent u uw paspoort of identiteitskaart kwijt of is deze gestolen? Dan geeft u dit door aan de gemeente. U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. U kunt de vermissing online melden met uw DigiD. U kunt de vermissing alleen van uw eigen paspoort of identiteitskaartkaart doorgeven (dus niet van uw kind).
Is het paspoort of identiteitskaart van uw kind kwijt of komt u liever aan de balie om de vermissing door te geven? Dan maakt u hiervoor een afspraak.
Na de melding is uw reisdocument direct ongeldig. Niemand kan het dan nog gebruiken. Na de melding vraagt u een nieuw paspoort of identiteitskaart aan. Hiervoor maakt u een afspraak.
Meenemen als u op afspraak de vermissing doorgeeft
- Alle reisdocumenten (paspoort en identiteitskaart) die van u zijn. Het maakt niet uit of ze geldig zijn of verlopen
- Uw rijbewijs als u geen paspoort of identiteitskaart heeft
- 1 kleurenpasfoto van maximaal 6 maanden oud die voldoet aan de pasfoto-eisen. In het gemeentehuis op de begane grond staat een pasfotohokje (niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar).
Extra bij kinderen onder de 18 jaar:
- Het ingevulde formulier voor toestemming van de gezaghouder(s) en kopie van hun legitimatiebewijs. Kan of wil 1 van de ouders geen toestemming geven voor het aanvragen van een paspoort voor een minderjarig kind, vraag dan vervangende toestemming aan bij de rechtbank in Den Haag.
- Het kind zelf moet meekomen bij het aanvragen én ophalen.
Reisdocument teruggevonden?
Vindt u na de melding van de vermissing toch uw reisdocument weer terug? Dan moet u het document inleveren bij de gemeente. Het document is namelijk ongeldig en wordt door de gemeente vernietigd.
Fraude met identiteitsbewijzen
Het komt regelmatig voor dat er fraude met identiteitsbewijzen (paspoorten, identiteitskaarten of rijbewijzen) wordt gepleegd die als vermist zijn opgegeven, terwijl ze dit niet zijn. De gemeente stelt daarom altijd een onderzoek in.
Er wordt gekeken naar:
- de identiteit van de aanvrager;
- of het document is teruggevonden;
- of de aanvrager in korte tijd meerdere keren een identiteitsbewijs is kwijtgeraakt.
Zelf identiteitsfraude voorkomen
Criminelen kunnen met valse of gestolen identiteitsgegevens fraude plegen. Ze kopen bijvoorbeeld op uw naam spullen zonder te betalen. Benieuwd wat u kunt doen om identiteitsfraude te voorkomen?
Ga naar de website van de Rijksoverheid voor meer informatie