Wijziging spoedleveringen paspoort en identiteitskaart eind augustus 2022

Om aan de hoogste eisen van gegevensbeveiliging te voldoen kan de chip op het paspoort en Nederlandse identiteitskaart binnenkort uitsluitend via één protocol (PACE-protocol) worden uitgelezen.

Met ingang van 29 augustus 2022 ondersteunen de Nederlandse identiteitskaart en overige paspoortmodellen alleen nog het PACE-protocol om gegevens in de chip uit te lezen. Voor deze invoering is onze leverancier genoodzaakt om de productie van spoedleveringen tijdelijk te onderbreken.

Dit houdt in dat het niet mogelijk is om op woensdag 24 augustus 2022 en donderdag 25 augustus 2022 een afspraak te maken voor een spoedaanvraag van een paspoort en/of identiteitskaart.

Wel is het mogelijk om een paspoort en/of identiteitskaart aan te vragen via de reguliere levering van 6 werkdagen.

Een Nederlands paspoort vraagt u aan bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt de kosten bij de afspraak. U kunt uw paspoort na 6 werkdagen persoonlijk zonder afspraak ophalen bij de balie van de receptie.

Hoe lang duurt de aanvraag?

 • Na 6 werkdagen kunt u het paspoort ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. Uitzonderingen op deze termijn zijn een vreemdelingen paspoort of een vermissing van het reisdocument.
 • Spoedaanvraag nodig? Aanvragen voor 14.00 uur kunt u in principe de volgende werkdag vanaf 11.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Geldigheid

 • Een paspoort voor volwassenen is tien jaar geldig
 • Een paspoort voor kinderen en jongeren onder 18 jaar is vijf jaar geldig

Kinderen jonger dan 18 jaar

 • Kinderen van alle leeftijden moeten een eigen paspoort of ID-kaart hebben als ze naar het buitenland reizen.
 • Kinderen vanaf 14 jaar moeten een eigen paspoort of ID-kaart hebben om zich te kunnen identificeren, ook als ze niet naar het buitenland reizen.
 • Schriftelijke toestemming van je beide ouders of degenen die het gezag hebben. Laat ze het formulier "Toestemming reisdocument minderjarige" invullen.
 • Reist u met kinderen naar het buitenland? En hebt u een andere achternaam dan zij? Sommige landen eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft. Bezoek hiervoor de website van de Marechaussee.
 • LET OP: bij aanvraag van een paspoort of ID kaart voor een minderjarig kind moet het kind zelf ook aanwezig zijn bij de aanvraag én ophalen van het document!

Identificatieplicht in de zorg

Ouders moeten voor hun kinderen een geldig legitimatiebewijs hebben als ze naar een zorgverlener gaan. De identificatieplicht in de zorg heeft geen leeftijdsgrens en geldt vanaf de geboorte.


Kwijt of gestolen

U kunt uw gestolen of verloren paspoort bij ons melden tijdens de aanvraag van een nieuw paspoort. U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen. Meld een gestolen of verloren paspoort altijd bij ons zodat niemand anders uw gegevens kan gebruiken, zo voorkomt u identiteitsfraude.


Noodpaspoort

Meer informatie over noodpaspoorten vindt u op de website van de rijksoverheid.


Zakenpaspoort

Reist u veel? Dan kunt u ook een zakenpaspoort aanvragen. Deze is dikker dan een gewoon paspoort, namelijk 64 pagina's in plaats van 32 pagina's.


Het is niet mogelijk is om op woensdag 24 augustus 2022 en donderdag 25 augustus 2022 een afspraak te maken voor een spoedaanvraag van een paspoort en/of identiteitskaart.

Spoedaanvraag

De periode tussen aanvragen en ophalen van uw identiteitskaart duurt in principe 6 werkdagen. Hebt u de identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. U kunt de identiteitskaart meestal de volgende werkdag ophalen. Als u uw oude identiteitskaart kwijt bent, duurt een spoedaanvraag soms langer. Hieraan zijn extra kosten verbonden.


Visum aanvragen

Ieder land heeft eigen regels voor buitenlanders die hun land bezoeken. Soms is een geldig Nederlands paspoort voldoende. Maar het is ook mogelijk dat u een visum nodig hebt. Gaat u naar het buitenland? En wilt u weten of u een visum nodig hebt? Meer informatie leest u op de website van de Nederland wereldwijd. Wilt u daarna een visum aanvragen? Dan kunt u onder meer terecht bij de ANWB en visum.nl.


Wat neemt u mee bij het aanvragen of vernieuwen van uw paspoort?

 • Alle identiteitsbewijzen en paspoorten die in uw bezit zijn. Ook als ze zijn verlopen
 • Een pasfoto. Let op de eisen van Rijksoverheid. U kunt op de deze plaatsen een pasfoto laten maken.
 • Geld, contant of pinpas
 • Er worden vingerafdrukken afgenomen

Voor kinderen jonger dan 18 jaar

 • Jezelf. Je vraagt je paspoort persoonlijk aan de balie aan. Je ouders of verzorgers mogen meekomen maar dit is niet verplicht. Dus bij aanvraag van een document voor een minderjarig kind moet het kind zelf ook aanwezig zijn bij de aanvraag en ophalen van het reisdocument!
 • Het volledig ingevulde formulier "Toestemming reisdocument minderjarige" en een geldig legitimatiebewijs (kopie mag ook) van beide ondertekenaars
 • Al je identiteitsbewijzen en paspoorten. Ook als ze zijn verlopen
 • Een pasfoto. Let op de eisen van Rijksoverheid
 • Geld, contant of pinpas
 • Er worden vingerafdrukken afgenomen

Kosten

ProductPrijs    
Paspoort voor personen van 18 jaar en ouder    € 75,80
Paspoort voor personen van 18 jaar en ouder met spoedaanvraag    € 127,40  
Paspoort voor personen tot en met 17 jaar€ 57,30
Paspoort voor personen tot en met 17 jaar met spoedaanvraag€108,90