Dagelijks ontvangen veel mensen nepmails, nepverzoeken en links naar nepwebsites. Digitale criminaliteit neemt steeds professionelere vormen aan. Waar phishingmails (mails waarmee criminelen proberen inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere gegevens van mensen te achterhalen) vroeger nog te herkennen waren aan bijvoorbeeld spelfouten, zijn ze inmiddels haast niet meer van echt te onderscheiden. Wilt u weten welke maatregelen u kunt nemen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken? Kijk dan op de website van de politie.
Ook jongeren kunnen te maken krijgen met digitale criminaliteit, bijvoorbeeld met
- sexting (het sturen van seksueel getinte berichten of pikante foto's of video's),
- sextortion (afpersing met een seksueel getinte foto of video van het slachtoffer),
- geldezel (wanneer je je bankpas en pincode uitleent aan criminelen die je bankrekening gebruiken om gestolen geld weg te sluizen)
- Cyberpesten (het pesten op internet of via een mobiele telefoon)
- ID-fraude (bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens).
Wilt u als ouder/verzorger weten hoe u dit kunt herkennen, hoe u het gesprek hierover kunt voeren en hoe u dit bij uw kind kan voorkomen? Kijk dan op de website van Centrum Jeugd en Gezin Oegstgeest.
Hoe meer politie en OM weten van digitale criminaliteit, hoe groter de kans is dat de daders gepakt worden. Aangifte doen is daarom altijd belangrijk. Via 0900-8844 of op het politiebureau kunt u aangifte doen van digitale criminaliteit. Als u digitale criminaliteit gaat melden bij de politie, zorg er dan voor dat u geen digitale sporen verloren laat gaan: zet de computer niet uit en bewaar zo veel mogelijk informatie of breng deze mee.
HackShield – Junior Cyber Agent (8 – 12 jaar) gezocht!!
Cybercriminaliteit is een groeiend probleem, ook in onze gemeente. Daarom zetten de gemeente Oegstgeest en de politie zich per februari 2022 in voor HackShield. In het volgende filmpje roepen burgemeester Emile Jaensch en wijkagenten Pieter en John samen de kinderen op om zich aan te melden. HackShield is een online game die kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud weerbaar(der) maakt tegen cybercriminaliteit. Via deze spannende game worden kinderen opgeleid tot Junior Cyber Agents die zichzelf en hun omgeving kunnen beschermen tegen online gevaar. Zo leren ze niet alleen zélf iets; ze kunnen daarna anderen ook helpen!
Als Cyber Agent in opleiding leert uw (klein)kind alles over hacken, veilig internetten en online gevaren. Wat is een goed wachtwoord? Wat zijn data? Hoe bescherm je jouw data? Kinderen leren spelenderwijs zoveel belangrijks, hiermee kunnen ze zeker ook u als ouders en opa's/oma's van goede tips voorzien! Als Junior Cyber Agent van de gemeente maken de kinderen ook nog eens kans om gehuldigd te worden door de politie. Wow... dan hebben ze nog eens een goed verhaal op school!
Wilt uw (klein)kind ook meedoen? Aanmelden kan (gratis) online.
HackShield Academy – Voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar oud
HackShield Academy is een gratis lessenpakket. Dit pakket is speciaal ontworpen voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar. De uitdagende lessen, die ongeveer 40 tot 60 minuten duren, behandelen onderwerpen en risico's die relevant zijn voor hedendaagse tieners, zoals sexting en online fraude. Het programma is educatief, interactief en vooral leuk.
Meer informatie over het lessenpakket.
HackShield University – De digitale opvoeding voor volwassenen
Ook het leven van volwassenen speelt zich steeds meer online af. Dat brengt kansen, maar ook gevaren met zich mee. Criminelen zoeken namelijk steeds vaker het digitale terrein op en brengen daarmee veilig internet in gevaar. De oplossing hiervoor is digitale hygiëne. We gebruiken de term 'digitale hygiëne' om te spreken over goede gewoontes, zoals het gebruiken van sterke wachtwoorden, die je zelf kunt uitoefenen en die bijdragen aan jouw online veiligheid. Want als we allemaal weten wat cybercrime is, wat we er tegen kunnen doen en wat de gevolgen zijn, kunnen we samen werken aan een digitaal weerbare samenleving.
Ga naar de website van Hackshield en leer via korte filmpjes en speelse opdrachten wat u kan doen om uzelf weerbaarder te maken tegen cybercrime.
Meer informatie? Kijk dan het volgende filmpje.