Om te rijden met een bromfiets, auto, vrachtwagen of ander motorvoertuig heeft u een rijbewijs nodig. Voor het aanvragen of vernieuwen van het rijbewijs maakt u via onderstaande button een afspraak. 

Let op: als uw rijbewijs kwijt of gestolen is, kies dan voor "afspraak maken kwijt of gestolen rijbewijs”.

Vanaf 1 juli 2023 heeft het rijbewijs een inlogfunctie voor de overheid. U ontvangt 5 werkdagen na het afhalen van uw rijbewijs een brief van DigiD waarin staat hoe u de inlogfunctie kunt activeren. De rijksoverheid heeft ervoor gezorgd dat inloggen met het rijbewijs maximale bescherming geeft van privacygevoelige gegevens. Voor vragen over de inlogfunctie kunt u terecht bij DigiD.

Hoe lang duurt de aanvraag?

Na 6 werkdagen kunt u het rijbewijs ophalen bij de welkomstbalie van het gemeentehuis. Uitzonderingen op deze termijn zijn een omwisseling van een buitenlands rijbewijs of een vermissing van het rijbewijs.


Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Maak een afspraak vóór 14.00 uur. U kunt uw rijbewijs vaak de volgende werkdag al afhalen. Aan een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden.


Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? U kunt direct online hiervan melding maken bij de RDW of aan de balie bij de gemeente.

Online verlies of diefstal registreren

Vanaf 1 juli 2021 is het mogelijk om zelf, 24 uur per dag, een verlies of diefstal melding te registreren van een Nederlands rijbewijs. U kunt met DigiD de melding online doen via www.rdw.nl en daardoor is het rijbewijs direct ongeldig. Nadat de melding is geregistreerd stuurt de RDW u een schriftelijke bevestiging. U kunt via de groene knop op deze pagina een afspraak maken.

Aan de balie op het gemeentehuis verlies of diefstal registreren

Als inwoner van Oegstgeest maakt u een afspraak bij de gemeente. Aan de balie vult u een verklaring van vermissing in (u moet wel een paspoort of identiteitskaart laten zien). Heeft u een brief ontvangen van de RDW omdat u de vermissing online heeft doorgegeven, neem deze dan mee. Daarna kunt u direct uw nieuwe rijbewijs aanvragen. U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. Vindt u uw rijbewijs? Lever dit dan in bij de gemeente, uw rijbewijs is namelijk niet meer geldig.


Categorie-uitbreiding

Hebt u een aanvullende rijbevoegdheid behaald? Dan moet uw bestaande rijbewijs worden vernieuwd. Voor elke categorie waarmee uw rijbewijs wordt uitgebreid, hebt u een gezondheidsverklaring nodig. Maak hiervoor een afspraak.


Omwisseling buitenlands rijbewijs

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont. Alle informatie hierover staat op de website van de RDW.


Medische keuring

U heeft een medische keuring nodig als u 75 jaar of ouder bent, u een beperking heeft die van invloed is op uw rijvaardigheid of als u een rijbewijs aanvraagt voor vrachtwagen of bus. Een medische keuring regelt u via een gezondheidsverklaring.


Nog geen 18

Wanneer je nog geen 18 bent en wel al wilt autorijden dan mag dat onder bepaalde omstandigheden. Meer informatie en het aanvragen van een begeleiderspas vind je op de website van 2todrive.


Geldigheid

Tot 75 jaar is uw rijbewijs maximaal 10 jaar geldig.
Bent u tussen 65 en 70 jaar oud bij de aanvraag, dan is uw rijbewijs geldig tot de dag dat u 75 wordt.
Bent u ouder dan 70 op het moment dat u het nieuwe rijbewijs aanvraagt? Dan is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.

Vanaf uw 75e heeft u, voordat u een nieuw rijbewijs kan aanvragen, een medische keuring nodig. Een medische keuring regelt u via een gezondheidsverklaring


Wat neemt u mee bij de aanvraag?

  • Uw huidige rijbewijs
  • Bij de eerste aanvraag een paspoort of identiteitskaart
  • Een recente pasfoto. De pasfoto voldoet aan de eisen van Rijksoverheid. U kunt op de deze plaatsen een pasfoto laten maken
  • Geld, het liefst met pin

Kosten 2023

Product Prijs
Rijbewijs € 48,15
Rijbewijs spoedaanvraag (extra kosten) € 34,10
Rijbewijs vermissing (extra kosten) € 24,95
Omwisselen buitenlands rijbewijs € 48,15