Om te rijden met een bromfiets, auto, vrachtwagen of ander motorvoertuig heeft u een rijbewijs nodig.

Hoe lang duurt de aanvraag?

Na 5 werkdagen kunt u het rijbewijs ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. Uitzonderingen op deze termijn zijn een omwisseling van een buitenlands rijbewijs of een vermissing van het rijbewijs.


Geldigheid

Tot 75 jaar is uw rijbewijs maximaal 10 jaar geldig.

75 jaar of ouder

Wanneer uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e levensjaar, dan heeft u een gezondheidsverklaring nodig. Bent u tussen de 65 en 70 jaar op het moment dat u het nieuwe rijbewijs aanvraagt? Dan is uw nieuwe rijbewijs geldig tot uw 75e.

  • Bent u ouder dan 70 op het moment dat u het nieuwe rijbewijs aanvraagt? Dan is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.
  • Na uw 75e krijgt u elke 5 jaar een medische keuring. Na elke keuring is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.

Nog geen 18

Wanneer je nog geen 18 bent en wel al wilt autorijden dan mag dat onder bepaalde omstandigheden. Meer informatie en het aanvragen van een begeleiderspas vind je op de website van 2todrive.


Spoedaanvraag

De periode tussen aanvragen en ophalen van uw rijbewijs duurt in principe 5 werkdagen. Hebt u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. U kunt het vaak de volgende werkdag al afhalen. Aan een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden.


Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Als inwoner van Oegstgeest maakt u een afspraak bij de gemeente. Aan de balie vult u een verklaring van vermissing in (u moet wel een paspoort of identiteitskaart laten zien). Daarna kunt u direct uw nieuwe rijbewijs aanvragen. U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. Vindt u uw rijbewijs? Lever dit dan in bij de gemeente, uw rijbewijs is namelijk niet meer geldig.


Categorie-uitbreiding

Hebt u een aanvullende rijbevoegdheid behaald? Dan moet uw bestaande rijbewijs worden vernieuwd. Voor elke categorie waarmee uw rijbewijs wordt uitgebreid, hebt u een gezondheidsverklaring nodig. Maak hiervoor een afspraak.


Omwisseling rijbewijs

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont. Alle informatie hierover staat op de website van de RDW.


Wat neemt u mee bij de aanvraag?

Als u 75 jaar of ouder bent


Wat neemt u mee bij het afhalen?

  • Als u het hebt: uw oude rijbewijs


Voorwaarden

Niet in Nederland ingeschreven

Als u niet in een Nederlandse gemeente bent ingeschreven omdat u bijvoorbeeld in het buitenland woont en toch uw Nederlandse rijbewijs wilt vernieuwen, dan kunt u contact opnemen met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). 

Geen Nederlandse nationaliteit

Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit en bent u geen onderdaan van een EU of EER land, dan moet u een geldige verblijfsvergunning hebben. Zonder geldige verblijfsvergunning  kan geen rijbewijs aan u worden afgegeven.  Dit geldt echter niet als u vervanging aanvraagt van een nog geldig rijbewijs dat is gestolen, vermist of beschadigd.

Medisch gekeurd

U moet medisch gekeurd zijn bij de aanvraag van of het vernieuwen van een rijbewijs als:

  • Uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag verloopt
  • U een beperking hebt, die van invloed is op uw rijvaardigheid
  • U een rijbewijs nodig hebt voor een vrachtwagen of bus

Voor de medische keuring hebt u een gezondheidsverklaring nodig.


Kosten

 Prijs
Rijbewijs€ 40,65
Toeslag bij spoedaanvraag€ 34,10
Extra behandelingskosten bij vermissing€ 23,90
Omwisseling buitenlands rijbewijs€ 40,65