De gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring) heeft u nodig als u voor het eerst een rijbewijs aanvraagt; of een rijbewijs voor bus of vrachtwagen vernieuwt; of wanneer u een handicap of beperking hebt; of wanneer u ouder bent dan 75 jaar en uw rijbewijs wilt vernieuwen.

Wat is een gezondheidsverklaring?

De gezondheidsverklaring is een formulier dat u zelf invult en opstuurt naar het CBR. Van het CBR krijgt u bericht welk soort keuring u moet ondergaan. De gegevens van de keuring worden door het CBR beoordeeld, waarna u als alles goed is de verklaring van geschiktheid ontvangt. Als u de verklaring van geschiktheid heeft ontvangen kunt u het rijbewijs bij de gemeente aanvragen. Voor meer informatie kunt u terecht bij het CBR.


Wanneer heeft u een medische keuring nodig?

  • 75 jaar of ouder bent én uw rijbewijs binnenkort verloopt
  • Een medische beperking heeft
  • Een rijbewijs voor een bus of vrachtwagen aanvraagt
  • Als u uw rijbewijs uitbreidt naar C,D, CE of DE

De verklaring van geschiktheid is meestaleen jaar geldig.


Papieren aanvraagformulier

Vult u liever een papieren formulier in, dan kunt u dit papieren formulier online aanvragen bij het CBR, of een afspraak maken bij de gemeente.

Let op: aanvragen via het CBR gaat sneller.


Verwerken aanvraag

Als u het product op werkdagen voor 12.00 uur digitaal aanvraagt, wordt het dezelfde werkdag nog verzonden. Bij aanvragen na 12.00 uur, wordt het product de eerstvolgende werkdag verzonden. U kunt ook een afspraak maken om langs te komen op het gemeentehuis.


Kosten

 Prijs
Gezondheidsverklaring jonger dan 75 jaar    € 37,80    
Gezondheidsverklaring ouder dan 75 jaar€ 37,80
Gezondheidsverklaring C, D, CE of DE€ 37,80