Het helpt enorm bij de aanpak van eenzaamheid wanneer inwoners meer naar elkaar omkijken. Daarom is het idee van de Lief &Leedstraten bedacht.

Het is een eenvoudige manier om wat voor je buren te doen. Een manier die van onderop werkt, een bewonersinitiatief is. Het belangrijkste kenmerk van het concept Lief & Leedstraat is eenvoud: één of meer bewoners in een straat (vaak gangmakers genoemd) beheren een Lief & Leedpotje dat jaarlijks door de gemeente wordt gevuld met €150,-. Vanuit dit potje worden kleine individuele attenties betaald zoals een bloemetje, een reep chocola of een kaart voor een buur die ziek is of eenzaam, voor een nieuwe bewoner, voor een echtpaar dat 50 jaar getrouwd is enzovoorts. Het Lief & Leedpotje werkt natuurlijk het best als het bekend is in de straat. De gangmakers zorgen daarvoor.

In Oegstgeest starten we in 2021 met Lief & Leedstraten. Vanaf nu kunnen straten die belangstelling hebben zich aanmelden. Wilt u meer weten? Wilt u van uw straat een Lief & Leedstraat maken? Neem vrijblijvend contact op met Mirjana Pannekoek of Sietske Steenbergen.

Starterstas

Gangmakers helpen we een handje met een handige starterstas, kijk hieronder verder om te zien wat daar in zit.

Steeds meer gemeentes in Nederland krijgen Lief & Leedstraten. Kijk voor inspiratie op de landelijke website.

Filmpje over Lief & Leedstraten in Rotterdam