U wilt gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Een leuke tijd met alle voorbereidingen. Maar ook moet u een aantal zaken bij de gemeente regelen. Als u het formulier invult zal iemand van de afdeling publiekszaken contact met u opnemen om verdere afspraken te maken.


Voornemen van het huwelijk of partnerschap

U maakt het voornemen om een huwelijk of partnerschap aan te gaan bekend bij de gemeente waar u wilt trouwen. U hoeft dus niet meer naar uw eigen woongemeente.


Reserveren huwelijksdatum

Het reserveren van een huwelijksdatum  in de gemeente Oegstgeest doet u als u de afspraak voor het voornemen aanvraagt.


In het buitenland geboren of gewoond?

Bent u in het buitenland geboren en/of heeft u in het buitenland gewoond? Dan moet u misschien nog documenten in laten schrijven in de basisregistratie personen van uw woongemeente. Bijvoorbeeld een geboorteakte, ook kan gevraagd worden om een verklaring van ongehuwd zijn.


Getuigen

Wanneer u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat heeft u in totaal minimaal 2, maximaal 4 getuigen nodig.  Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn.


Huwelijkse voorwaarden

Kijk voor meer informatie op de website van de rijksoverheid.


Ambtenaar burgerlijke stand

Als u wilt trouwen of een partnerschap wilt laten registreren, kunt u kiezen welke trouwambtenaar de ceremonie mag uitvoeren. Deze trouwambtenaar maakt een afspraak met u voor een gesprek over de ceremonie. U kunt daarbij uw persoonlijke wensen aangeven.

Wilt u weten welke trouwambtenaren er zijn? Zij stellen zich kort aan u voor.


Geregistreerd partnerschap

Het geregistreerd partnerschap is - net als het huwelijk - een wettelijk geregelde en erkende samenlevingsvorm. Het is bedoeld voor mensen die niet willen trouwen, maar hun verbintenis wel formeel willen maken.


Naamgebruik

U kunt nadat het huwelijk/partnerschap is gesloten uw naamgebruik wijzigen. U behoudt altijd uw geboortenaam deze wijzigt door huwelijk niet. Als u kiest voor de naam van uw partner zal in alle officiële documenten (bijvoorbeeld paspoort) eerst uw eigennaam vermeld gevolgd door de naam van uw echtgenoot/partner. Als aanschrijfnaam van overheidsinstellingen wordt de naam gebruikt zoals u aangegeven heeft.


Trouwlocatie kiezen

De trouwzaal in het gemeentehuis is een prachtige zaal in ons monumentale pand (maximaal 80 personen). Ook kunt u trouwen in ons tuinhuis ‘het kleinste trouwzaaltje in Nederland’ (maximaal 10 personen) of buiten, dan plaatsen we stoelen in de tuin van het gemeentehuis (maximaal 100 personen). Ook kasteel Oud Poelgeest is een  prachtige trouwlocatie in Oegstgeest.

Ook uw eigen gekozen trouwlocatie in Oegstgeest kan eenmalig aangewezen worden. U moet dit uiterlijk 6 weken vóór de huwelijksdatum schriftelijk aanvragen:


Vragen?

Hebt u nog vragen na het lezen van deze pagina neem dan contact op met de gemeente.


Kosten

 
Prijs
Maandag tussen 9.00 uur en 9.30 uurkosteloos*
Maandag t/m woensdag tussen 09.00
en 17.00 uur
€ 306,85
Donderdag tussen 09.00 en 17.00 uur€ 429,55
Vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur€ 552,25
Zaterdag tussen 09.00 en 12.00 uur€ 920,60
Zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur€ 1.166,00
Zon- en feestdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur€ 1841,15

Toeslagen

 
Prijs
Voor het tuinhuisje€ 231,10
Voor een andere locatie€ 57,65
Voor huwelijk/partnerschap na 17.00€ 117,60