U kunt op meerdere momenten uw naamgebruik aangeven, oftewel uw achternaam ‘veranderen’. Bijvoorbeeld na een scheiding, maar ook als u trouwt of een geregistreerd partnerschap sluit.

Als u getrouwd bent of u heeft een geregistreerd partnerschap dan kunt u in de Basisregistratie Personen (BRP) aangeven met welke naam u wilt worden aangeschreven in correspondentie, zoals brieven en e-mails (bijvoorbeeld op de stempas en brieven die u ontvangt). Uw eigen achternaam wijzigt hiermee niet. In officiële documenten (paspoort en rijbewijs) staat altijd uw eigen achternaam (geslachtsnaam). Wel kan op officiële documenten de achternaam worden aangevuld met het naamgebruik.

Iedereen kan tijdens een scheiding, trouwen of een geregistreerd partnerschap hun achternaam veranderen.

Lukt het niet deze dienst online te regelen? Dan kunt u zelf een afspraak maken of bellen met 14 071. Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur.

Hoe werkt het?

Een wijziging tot naamgebruik vraagt u online aan met uw DigiD. Tijdens deze aanvraag kunt u kiezen hoe overheidsinstellingen u voortaan moeten aanschrijven:

  1. alleen met uw eigen achternaam;
  2. alleen met de achternaam van uw partner;
  3. uw eigen achternaam, gevolgd door de achternaam van uw partner;
  4. de achternaam van uw partner, gevolgd door uw eigen achternaam.

Er zijn geen kosten verbonden bij het aanvragen van naamgebruik.