Het college van burgemeester en wethouders van Oegstgeest;
gelet op artikel 10.26 van de Wet milieubeheer en de artikelen 3.34, derde lid, 3.36, vierde lid, en artikel 3.38 van de Verordening fysieke leefomgeving Oegstgeest 2024,
overwegende dat:
- -
de Verordening fysieke leefomgeving het college op basis van bovengenoemde artikelen ruimte biedt regels te stellen met betrekking tot de wijze van, de locaties en voorzieningen voor het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen nabij bestaande en nieuw te bouwen gestapelde woningen;
- -
uniforme, toekomstbestendige inzamelvoorzieningen leiden tot efficiëntere inzameling, betere afvalscheiding en een schonere leefomgeving en daarmee bijdragen aan doelmatig beheer van huishoudelijke afvalstoffen;
besluit vast te stellen:
Uitvoeringsbesluit afvalvoorzieningen gestapelde woningen krachtens Verordening fysieke leefomgeving Oegstgeest 2024
Artikel 1 Definities
- a.
Gestapelde woning: een woning waarvan de private toegang niet direct toegankelijk is vanaf de openbare buitenruimte, maar bijvoorbeeld alleen bereikt kan worden via een centrale trappenhal. Onder gestapelde woningen vallen alle niet grondgebonden woningen waaronder bovenwoningen en ander hoogbouw.
- b.
Gfe-afval: afval bestaande uit groente, fruiten en etensresten. Deze definitie wordt bij gestapelde bouw gehanteerd;
- c.
Gfe-behuizingen: stalen afvalvoorziening met daarin een minicontainer voor gfe-afval.
Artikel 2 Wijze van inzamelen huishoudelijke afvalstoffen bij gestapelde woningen
Huishoudelijke afvalstoffen van gebruikers van gestapelde woningen worden ingezameld als volgt:
- 1.
Huishoudelijk restafval wordt ingezameld met ondergrondse restafvalcontainers met toegangspas.
- 2.
Huishoudelijk gfe-afval wordt ingezameld met bovengrondse gfe-behuizingen met toegangspas.
- 3.
De ondergrondse restafval verzamelcontainers vervangen de bestaande restafval inzamelvoorzieningen (inpandige rolcontainer of openbare container/behuizing in de buitenruimte).
- 4.
De gfe-behuizingen vervangen de huidige gfe-inzamelvoorzieningen (minicontainers/behuizing) in de openbare ruimte.
- 5.
Het aanbieden van huishoudelijk restafval in de daarvoor bestemde ondergrondse restafvalcontainers moet plaatsvinden in gesloten vuilniszakken en op zodanige wijze dat geen afvalstoffen buiten de containers achterblijft.
- 6.
Het aanbieden van gfe-afval in de daarvoor bestemde behuizingen moet op zodanige wijze plaatsvinden dat er geen afvalstoffen buiten de behuizingen achterblijft.
- 7.
Indien blijkt dat het gebruik van een ondergrondse container onacceptabel (geluids)overlast veroorzaakt voor de directe omgeving, kunnen voorwaarden worden gesteld aan de tijdstippen waarop de container gebruikt mag worden.
Artikel 3 Citeertitel
Dit besluit wordt aangehaald als Uitvoeringsbesluit afvalvoorzieningen gestapelde woningen krachtens de Verordening fysieke leefomgeving Oegstgeest 2024.
Artikel 4 Inwerkingtreding
Dit uitvoeringsbesluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking voor het gehele grondgebied van de gemeente.
Artikel 5 Overgangsbepaling
Voor locaties waar de huidige inzamelvoorzieningen nog vervangen moeten worden geldt een overgangstermijn tot de plaatsing van de nieuwe voorzieningen is gerealiseerd, gedurende welke de huidige inzamelregels van toepassing blijven.
BIJLAGE 1
Algemene voorwaarden toegangspas afvalvoorzieningen gebruikers gestapelde woningen
- 1.
De toegangspas is eigendom van de gemeente en wordt u in bruikleen gegeven.
- 2.
Daar waar afvalvoorzieningen worden gebruikt voor de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen waaronder rest- en gfe-afval wordt per huishouden, waar afvalstoffenheffing wordt geheven, één toegangspas verstrekt. De containerpas geeft toegang tot beide afvalvoorzieningen.
- 3.
Het is de houder niet toegestaan de toegangspas uit te lenen aan personen en/of bedrijven buiten het eigen huishouden:
- ○
bij vermeend misbruik zal aangifte worden gedaan;
- ○
de toegangspas mag niet worden doorboord of op andere wijze worden beschadigd.
Gebruik afvalvoorzieningen (ondergrondse containers en
gfe
-behuizingen)
- 1.
Afval dient in de afvalvoorziening te worden gedeponeerd (restafval in afgesloten zakken).
- 2.
Het is verboden afval naast op of achter de afvalvoorziening te plaatsen, ook in geval van een storing aan de voorziening of als deze vol is.
- 3.
Problemen, storingen of een volle afvalvoorziening, zo mogelijk onder opgave van het nummer van de betreffende afvalvoorziening, zo snel mogelijk melden bij de gemeente.
- 4.
Het is verboden ander afval dan huishoudelijk restafval (bijvoorbeeld puin, KCA, grofvuil, snoeihout, glas, papier en/of autobanden) in de afvalvoorziening te deponeren.
Controle en registratie
- 1.
Gebruik van de toegangspas/afvalvoorziening in strijd met het vorenstaande is niet toegestaan en wordt niet gedoogd. Hiertegen wordt handhavend opgetreden.
- 2.
Oneigenlijk gebruik en eventueel als het gevolg daarvan ontstane schade, daaronder mede te verstaan de kosten van verwijdering van illegaal gestort afval, kan verhaald worden.
Toegangspas afvalvoorziening gestolen of vermist
Bij vermissing of beschadiging van de toegangspas kan tegen betaling een nieuwe pas worden aangevraagd bij de gemeente.
Verlaten woning
Wanneer u geen huurder, eigenaar of gebruiker meer bent van de woning waarvoor u een pas is uitgereikt, moet u die in de woning achterlaten of overdragen aan de nieuwe bewoners.