Wij zijn verantwoordelijk voor het baggeren van de sloten in ons dorp en de laatste tijd krijgen wij hier veel vragen over via Fixi. Op dit moment kunnen wij door Wet Natuurbescherming niet baggeren. Vanuit deze wet worden wij gebonden aan een baggerperiode, die loopt van half september tot maximaal half maart. Buiten deze periode is baggeren niet toegestaan omdat we daarmee de broed- en voortplantingsperiode verstoren. 

Dat wil niet zeggen dat er nu niets gebeurt op de achtergrond. Omdat het een aantal jaren geleden is dat er gebaggerd is in ons dorp werken wij nu aan een baggerprogramma en een meerjarenplanning. En volgens de planning starten wij komende winter met de eerste baggerwerkzaamheden samen met experts, omdat baggeren een specialistisch werk is

Waarom is baggeren nodig?

In alle wateren in ons gebied ligt op de bodem een laag bagger: een mengeling van plantenresten en bezonken slib. De aangroei van bagger is een natuurlijk proces. Door te baggeren zorgen we voor: genoeg ruimte voor water, een schone bodem en zuurstofrijk water!

Meten is weten

Voordat er gebaggerd kan worden onderzoeken we hoeveel bagger er aanwezig is en wat kwaliteit ervan is. Verder bekijken wij de directe omgeving; de ligging van kabels en leidingen, beschermde planten en diersoorten en de mogelijke aanwezigheid van munitie, asbest of archeologisch materiaal. 

Wat gebeurt er met de bagger?


Na het onderzoek van de kwaliteit van de bagger, weten we ook wat de mogelijkheden zijn om de bagger te gebruiken of niet. Als de bagger verontreinigd is voeren we dit af naar erkende verwerkers. Is de bagger van goede kwaliteit dan kijken we of we het kunnen hergebruiken. 

Wilt u meer weten of heeft u vragen? 

Neem dan contact op via het contactformulier  of via telefoonnummer 14071 (bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur).