Vanaf maandag 30 augustus is in de Bloemenbuurt en Schilderswijk een proef gestart om GFT-scheiding te verbeteren. Afvalcoaches delen GFT-bakjes uit voor in de keuken, er zijn nieuwe en extra verzamelcontainers geplaatst en buurtbewoners hebben een scheidingswijzer ontvangen. Ook gaat de gemeente in gesprek met bewoners over het belang van GFT-scheiding en wat hen daarin helpt of juist hindert. Wethouder Glasbeek: ”Veel mensen scheiden GFT, zeker snoei- en tuinafval, behoorlijk goed. Toch belandt elk jaar nog 57 kilo GFT per inwoner in de verbrandingsoven. Met deze pilot zetten we een stap in de goede richting en verzamelen we kennis die we ook voor de rest van Oegstgeest kunnen gebruiken.” De proefperiode duurt tot 30 november.

De afvalcoaches zijn de komende twee weken in de Bloemenbuurt en Schilderswijk aanwezig.   

Waarom juist deze buurten?

Het gekozen gebied in Bloemenbuurt en Schilderswijk bevat een goede mix van hoog- en laagbouw en verschillende gezinssamenstellingen. De ervaringen in dit gebied geven daardoor belangrijke informatie over wat wel en niet werkt om GFT te scheiden in verschillende situaties.

En de rest van het dorp?

De proef GFT-scheiding in de Bloemenbuurt en Schilderswijk duurt tot 30 november. Goede tips en ervaringen worden natuurlijk gedeeld in het dorp en verzameld op GagoedOegstgeest.nl. Na afloop van de proef wordt een bijeenkomst georganiseerd voor de bewoners van het pilotgebied om de bevindingen te delen.

De komende maanden wordt ook een vragenlijst uitgezet in het dorp om meer inzicht te krijgen in de meningen en ideeën over afvalscheiding in het algemeen. De gemeente gebruikt de ervaringen uit de proef en de inzichten uit de vragenlijst om samen met inwoners de afvalscheiding verder te verbeteren. 

Feiten en cijfers

Uit de afvalanalyse van 2020 is gebleken dat van de 172 kilo restafval per inwoner, 57 kilo uit GFT-afval bestaat. De gemeente heeft zich verbonden aan de landelijke doelstelling van het programma Van Afval Naar Grondstof (VANG). Het doel is minder dan 100 kg restafval per bewoner per jaar en 75% afvalscheiding in 2023.