We zijn bezig met het moderniseren van onze openbare verlichting om deze klaar te maken voor de toekomst. Alle lichtmasten krijgen nieuwe armaturen met LED-lampen. In Poelgeest is onlangs de traditionele verlichting vervangen door LED-verlichting. Haaswijk-West en de Morsebel zijn binnenkort aan de beurt.

Voordelen van LED-verlichting

LED-lampen verbruiken aanzienlijk minder energie in vergelijking met traditionele lampen, wat leidt tot directe besparingen op energiekosten. LED-lampen zijn 50% tot 80% zuiniger en gaan veel langer mee. Bovendien zijn ze beter recyclebaar, wat past bij onze duurzaamheidsdoelstellingen. De nieuwe LED-lampen voldoen aan de landelijke normen voor openbare verlichting.

Duurzame armaturen

De bestaande lantaarnpalen blijven behouden, omdat ze nog in goede staat zijn. We vervangen alleen de lampenkappen door moderne, energiezuinige LED-armaturen. Deze armaturen zijn eenvoudig te onderhouden en hebben een lange levensduur.

Gericht verlichten

De oude armaturen verlichtten zowel openbare ruimtes als de gevels van huizen en delen van tuinen. De nieuwe armaturen richten het licht voornamelijk op de weg, wat voor sommige mensen even wennen kan zijn. Dit draagt bij aan vermindering van lichtvervuiling. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld, en overmatig kunstlicht kan negatieve effecten hebben op zowel mensen als de natuur, zoals verminderde slaapkwaliteit en desoriëntatie bij trekvogels.

Uitvoering en planning

Vanaf 21 mei zal onze aannemer, Van Gelder Infra, de armaturen één voor één vervangen met behulp van een hoogwerker. Lichtmasten die scheef staan, worden meteen rechtgezet. Voor deze werkzaamheden is het niet nodig om straten af te zetten. De werkzaamheden nemen 4 weken in beslag. 

Vragen?

Heeft u vragen over de nieuwe verlichting? Neem contact op met beheerder Paul Zierikzee. Hij is op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur telefonisch bereikbaar op nummer 14 071. Voor een impressie van de nieuwe armaturen, bezoek Sustainder. Wilt u meer weten over de effecten van lichtvervuiling? Bezoek RIVM.