Burgemeester en wethouders van Oegstgeest maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat de raad in zijn vergadering van 29 februari 2024 het bestemmingsplan ‘De Geesten’ (NL.IMRO.0579.BPDeGeesten-VG01) gewijzigd heeft vastgesteld. Het besluit volgt op de tussenuitspraak van 15 november 2023 met nummer 202200281/1/R3 van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (de Afdeling) over het vaststellingsbesluit van 25 november 2021.

Bestuurlijke lus

De Afdeling heeft toepassing gegeven aan 8:51d van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Dit betekent dat de Afdeling de zogeheten ‘bestuurlijke lus’ heeft toegepast. De gemeenteraad heeft met een tussenuitspraak de opdracht gekregen om het besluit op onderdelen nader te motiveren en/of te wijzigen. Met het besluit van 29 februari 2024 tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan ‘De Geesten’ voldoet de raad aan de opdracht van de Afdeling.

Wijzigingen

De gemeenteraad heeft bij het opnieuw vaststellen van het bestemmingsplan enkele wijzigingen ten opzichte van het op 25 november 2021 vastgestelde bestemmingsplan aangebracht in de regels, de toelichting en verbeelding. De wijzigingen hebben plaatsgevonden in de artikelen 1.61, 1.62, 13.1f, 13.3c en 13.3.2 van de planregels terzake het aanscherpen en inperken van de functie ‘Life Science & Health’ instellingen en bedrijven. Dientengevolge is ‘Bijlage 3 Staat van Instellingen en Bedrijven ‘Life Science & Health’’ bij de planregels komen te vervallen. Voor wat betreft het aanpassen van de definitie ‘Zorgwonen’ is artikel 1.59 van de planregels aangepast. Aanpassingen zijn voorts aangebracht terzake het laten vervallen van de aanduiding ‘specifieke vorm van maatschappelijk – gemengd’ ter plaatse van kasteel Endegeest. Dit betreffen de planregels 13.1g en 13.3d, plantoelichting paragraaf 3.3.3. (zesde bullet van de opgenomen opsomming) en plantoelichting 6.2.2 onder Artikel 13 (zesde bullet van de opgenomen opsomming), alsmede aanpassing van de verbeelding hierop. Voorts zijn in de verbeelding nog twee wijzigingen aangebracht, zijnde: aanpassing van de maximale bouwhoogte van het Dienstencentrum (Kasteellaan 5-7) en aanpassing van de maximale bouwhoogte van de noordelijke strook van het bouwvlak van de voormalige Julianaschool (Endegeesterstraatweg 1-3).

Aan het bestemmingsplan (Toelichting) zijn tot slot de volgende bijlagen toegevoegd:

  • Parkeeronderzoek De Geesten d.d. 7 juli 2023 als bijlage 17 van de plantoelichting;
  • Oplegnotitie verkeer d.d. 21 december 2023 als bijlage 18 van de plantoelichting en
  • Oplegnotitie ruimtelijke onderbouwing Life Science & Health d.d. 21 december 2023 als bijlage 19 van de plantoelichting.

Ter inzage

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan (NL.IMRO.0579.BPDeGeesten-VG02) en bijbehorende stukken liggen met ingang van 7 maart 2024 voor de duur van zes weken ter inzage. Het bestemmingsplan met bijbehorende bestanden is digitaal in te zien op de landelijke website www.omgevingswet.overheid.nl. U kunt het bestemmingsplan gedurende bovengenoemde periode tevens op afspraak inzien. U kunt hiervoor contact opnemen met het Projectenbureau van gemeente Oegstgeest via 14 071.

Instellen van beroep

Tijdens de termijn van ter inzage legging kunnen belanghebbenden tegen de aangebrachte wijzigingen (nieuw vaststellingsbesluit) schriftelijk beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Degenen die eerder beroep hebben ingesteld tegen het besluit van 25 november 2021 tot vaststelling van het bestemmingsplan ‘De Geesten’ hoeven dat niet opnieuw te doen.

Het instellen van een beroep heeft geen schorsende werking. De indiener van een beroep kan daarom eveneens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor het in behandeling nemen van het beroepschrift is griffierecht verschuldigd.