De gemeente Oegstgeest vindt het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de samenleving, ook de inwoners met een laag inkomen. Er bestaan allerlei regelingen die het mogelijk maken dat mensen met een laag inkomen lid kunnen worden van een sportclub,  een computer kunnen kopen en deel kunnen nemen aan het sociaal leven in en buiten ons dorp.

Collectieve zorgverzekering

Voor huishoudens met een laag inkomen bieden gemeente Oegstgeest en zorgverzekeraar ‘Zorg & Zekerheid’ een collectieve zorgverzekering aan. Met de collectieve zorgverzekering betaalt de gemeente een deel van uw zorgverzekering. Heeft u hoge zorgkosten, dan kan u met korting een aanvullende verzekering afsluiten. Overstappen kan per 1 januari van het nieuwe jaar. Uitgebreide informatie vindt u op de collectieve zorgverzekering pagina.

Bijdrageregeling maatschappelijke participatie

Gemeente Oegstgeest vindt het belangrijk dat ook volwassenen mee kunnen doen in de samenleving. Daarom is er ook een participatieregeling voor inwoners boven de 18 jaar. De bijdrage voor volwassenen is maximaal €210 per jaar. Dit geld is bedoeld voor het ondernemen van culturele, sportieve en/of educatieve activiteiten, zoals lidmaatschap van de bibliotheek.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een extra bijdrage moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat uw inkomen niet te hoog is:

  • U woont alleen of bent alleenstaande ouder: uw netto inkomen is lager dan €1236,50 (prijspeil 1 juli 2019).
  • U bent gehuwd of woont samen: uw gezamenlijke netto inkomen is lager dan €1766,44 (prijspeil 1 juli 2019).

Het maakt niet uit of u een inkomen uit een uitkering heeft of dat u in loondienst bent. Wat telt is de hoogte van uw netto gezamenlijk inkomen (inclusief vakantiegeld). Wonen er nog kinderen thuis die ouder zijn dan 21 jaar? Als zij niet studeren, dan wordt hun inkomen ook meegeteld.

Aanvragen

Komt u in aanmerking voor deze bijdragen of zit u net op de inkomensgrens en twijfelt u? Neem contact op met het de afdeling Sociale Zaken van gemeente Oegstgeest. De afdeling Sociale Zaken is bereikbaar op werkdagen tussen 9 en 11 uur via 071- 5191830.