Bent u gehandicapt en kunt u daardoor moeilijk lopen? U kunt bij de gemeente een Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Met deze kaart kunt u parkeren op de gehandicaptenparkeerplaatsen binnen de EU. U moet zich wel houden aan de lokale regels voor parkeren. De kaart blijft eigendom van de gemeente Oegstgeest, en dient te worden ingeleverd als deze verlopen is of niet meer wordt gebruikt.

Voorwaarden

De GGD Hollands-Midden keurt u. Een keuring betekent niet altijd dat u een lichamelijk onderzoek krijgt. Soms is een gesprek voldoende. De GGD kan informatie opvragen bij uw huisarts of specialist. Een gehandicaptenparkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig. Bij een nieuwe aanvraag kan de GGD u opnieuw keuren.


Bestuurderskaart

U bestuurt een auto of brommobiel. U krijgt een gehandicaptenparkeerkaart als u niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen. U kunt dit ook niet met hulpmiddelen zoals stokken of een rollator.


Passagierskaart

De passagier kan niet meer dan 100 meter zelfstandig lopen en is voor het vervoer van deur tot deur continu afhankelijk van de hulp van een bestuurder. Bijvoorbeeld als de passagier niet alleen kan zijn als de auto wordt weggezet of als hij of zij een ernstige psychische of psychiatrische aandoening heeft.


Aanvragen


Online aanvragen

Vraag de gehandicaptenparkeerkaart online aan. Hiervoor heeft u uw  DigiD nodig. U betaalt direct online. U krijgt daarna een oproep voor een medische keuring. De gemeente laat via een brief weten of u een gehandicaptenparkeerkaart krijgt of niet.

Aan de balie aanvragen

U kunt de parkeerkaart ook bij de balie van de gemeente aanvragen. U kunt hiervoor zelf een afspraak inplannen. U betaalt direct aan de balie en u krijgt daarna een oproep voor een medische keuring. De gemeente laat via een brief weten of u een gehandicapten parkeerkaart krijgt of niet.

Verlenging van een kaart aanvragen

Let op: Voor een verlenging van de parkeerkaart is het noodzakelijk dat u eerst telefonisch contact opneemt via 14071 om te kijken of u voor een verlenging in aanmerking komt.


Kosten

Als u een parkeerkaart voor gehandicapten aanvraagt kost u dit € 341,20. Dit zijn de kosten voor het in behandeling nemen van uw aanvraag en de keuring bij de GGD. U moet dit bedrag altijd betalen ook als u de parkeerkaart niet krijgt of als u de aanvraag intrekt.

Raakt u de gehandicaptenparkeerkaart kwijt? Dan kost een nieuwe (duplicaat) € 56,55.


Hoe lang duurt het?

De gemeente Oegstgeest laat via een brief weten of u een gehandicaptenparkeerkaart krijgt of niet. Dit is meestal binnen 6 weken. Soms kan het inplannen van een medische keuring voor vertraging zorgen. Onze servicenorm voor de gehandicaptenparkeerkaart is: Als de keuring tijdig plaatsvindt en de benodigde (medische) informatie tijdig beschikbaar is gesteld, volgt binnen zes weken een besluit op de aanvraag voor de gehandicaptenparkeerkaart.


Verloren, kwijt of gestolen

Bent u uw gehandicaptenkaart kwijt? Maak online een afspraak met de gemeente Oegstgeest.

U kunt ook bellen om een afspraak te maken: 14 071.

Meenemen:

U krijgt de nieuwe gehandicaptenparkeerkaart meteen mee.