De Klinkenbergerplas heeft voor ieder wat wils. In de zomer zijn er veel recreanten en zwemmers. Mensen lopen er hard, wandelen een rondje, laten de hond uit of genieten gewoon van de natuur.

Nieuws

Geen nieuws beschikbaar.

Werkzaamheden Klinkenbergerplas afgerond

De werkzaamheden op- en rondom de Klinkenbergerplas zijn afgerond! Zo is de half-verharding op delen van het wandelpad hersteld, zodat het regenwater niet meer op de paden blijft staan, hebben delen van de oever een opknapbeurt gekregen en zijn picknicktafels geplaatst.

De regelgeving in het gebied is verduidelijkt en er zijn nieuwe borden geplaatst. Ook is de inrichting rond de kleine plas, speelweide en oeverzwaluwkast verbeterd om de overlast van loslopende honden tegen te gaan en te voorkomen dat honden op plekken komen waar dat niet mag. Hierdoor kan de kleine plas zich verder ontwikkelen als natuurgebied en kunnen oeverzwaluwen ongestoord broeden. Deze vogels wisten de zwaluwkast vanaf het eerste moment te vinden, maar bij de laatste meting in 2021 was het stiller bij de kast. We hopen de komende jaren veel van deze bijzondere vogels te zien.

Met de maatregelen in inrichting en beheer willen we de biodiversiteit vergroten. Niet alleen voor vogels, maar ook voor insecten. Er zijn veel bloemen en door de hoge wallen aan de noord- en oostzijde is hier veel nestelgelegenheid. Bij een onderzoek vanuit het project Groene Cirkel Bijenlandschap zijn in totaal 44 soorten bijen gevonden rond de Klinkenbergerplas. Ook de komende jaren blijven we de kwaliteit van het natuur- en recreatiegebied monitoren. 

Zwemwater

De omgevingsdienst Midden Holland heeft de taak om tijdens het zwemwaterseizoen (1 mei tot 1 oktober) te waarschuwen voor blauwalgen. Hiervoor wordt een landelijk vastgesteld blauwalgenprotocol gehanteerd.
Het Hoogheemraadschap van Rijnland meet gedurende het zwemseizoen (elke twee weken vanaf de 2e helft van april tot 1 oktober) de hoeveelheid blauwalgen op zwemwaterlocaties.
Wanneer de hoeveelheid blauwalgen zodanig veel is dat een waarschuwing of negatief zwemadvies wordt ingesteld door de Omgevingsdienst Midden Holland dan communiceert de omgevingsdienst hierover via borden bij zwemwaterlocaties en via www.zwemwater.nl.

Honden

Honden en hun baasjes zijn in recreatiegebied de Klinkenbergerplas van harte welkom. Wel zijn er regels. Honden moeten aangelijnd zijn, tenzij dat anders aangegeven is. In het gehele gebied geldt een opruimplicht. Honden mogen niet in de speelzone, op de ligweide of bij de zwemstranden komen. In het gebied zijn diverse (gedeeltelijke) loslooproutes die u terugvindt op de paaltjes bij de paden en op deze kaart. De kleuren op deze kaart corresponderen met de kleuren van de bordjes. U vindt de regels voor honden in artikel 2:57 t/m 2:59 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Oegstgeest.

Honden laten zwemmen

Buiten het zwemseizoen is er geen structurele monitoring op blauwalgen. Dat neemt niet weg dat de blauwalg ook buiten het seizoen kan voorkomen. Kijk dus eerst naar de kleuring van het water voordat u uw hond laat zwemmen in de plas.

Herinrichting

Eind 2016 heeft de provincie Zuid-Holland de saneringswerkzaamheden aan de zichtwal bij de kleine plas afgerond. Daardoor is het mogelijk geworden het gebied als geheel in te richten. Oegstgeest werkt samen met buurgemeenten in het project Leidse Ommelanden aan het versterken van de biodiversiteit en groene-recreatieve routes en verblijfplekken in de omgeving. Het uitvoeringsprogramma Leidse Ommelanden biedt Oegstgeest de kans om het gehele gebied aantrekkelijker te maken voor verschillende doelgroepen zoals natuurliefhebbers, vogelaars, wandelaars, hondenbezitters, sporters en kinderen. In 2018 zijn de herinrichtingswerkzaamheden afgerond.

Beheer

Het gebied is in beheer bij gemeente Oegstgeest.

Teylingereind

Forensisch Centrum Teylingereind is een justitiƫle jeugdinrichting grenzend aan recreatie gebied Klinkenbergerplas. Deze inrichting staat niet in de gemeente Oegstgeest maar in de gemeente Teylingen. Als u vragen heeft over het Forensisch Centrum Teylingereind verwijst de gemeente Oegstgeest u naar de website van de inrichting of naar de gemeente Teylingen.