De Klinkenbergerplas heeft voor ieder wat wils. In de zomer zijn er veel recreanten en zwemmers. Mensen lopen er hard, wandelen een rondje, laten de hond uit of genieten gewoon van de natuur.

Zwemwater

De omgevingsdienst Midden Holland heeft de taak om tijdens het zwemwaterseizoen (1 mei tot 1 oktober) te waarschuwen voor blauwalgen. Hiervoor wordt een landelijk vastgesteld blauwalgenprotocol gehanteerd.
Het Hoogheemraadschap van Rijnland meet gedurende het zwemseizoen (elke twee weken vanaf de 2e helft van april tot 1 oktober) de hoeveelheid blauwalgen op zwemwaterlocaties.
Wanneer de hoeveelheid blauwalgen zodanig veel is dat een waarschuwing of negatief zwemadvies wordt ingesteld door de Omgevingsdienst Midden Holland dan communiceert de omgevingsdienst hierover via borden bij zwemwaterlocaties en via www.zwemwater.nl.

Honden zwemmen

Buiten het zwemseizoen is er geen structurele monitoring op blauwalgen. Dat neemt niet weg dat de blauwalg ook buiten het seizoen kan voorkomen. Kijk dus eerst naar de kleuring van het water voordat u uw hond laat zwemmen in de plas.

Herinrichting

Eind 2016 heeft de provincie Zuid-Holland de saneringswerkzaamheden aan de zichtwal bij de kleine plas afgerond. Daardoor is het mogelijk geworden het gebied als geheel in te richten. Oegstgeest werkt samen met buurgemeenten in het project Leidse Ommelanden aan het versterken van de biodiversiteit en groene-recreatieve routes en verblijfplekken in de omgeving. Het uitvoeringsprogramma Leidse Ommelanden biedt Oegstgeest de kans om het gehele gebied aantrekkelijker te maken voor verschillende doelgroepen zoals natuurliefhebbers, vogelaars, wandelaars, hondenbezitters, sporters en kinderen. In 2018 zijn de herinrichtingswerkzaamheden afgerond.

Beheer

Het gebied is in beheer bij gemeente Oegstgeest.

Teylingereind

Forensisch Centrum Teylingereind is een justitiƫle jeugdinrichting grenzend aan recreatie gebied Klinkenbergerplas. Deze inrichting staat niet in de gemeente Oegstgeest maar in de gemeente Teylingen. Als u vragen heeft over het Forensisch Centrum Teylingereind verwijst de gemeente Oegstgeest u naar de website van de inrichting of naar de gemeente Teylingen.