Spinselmot: Niet Gevaarlijk, Geen Gif Nodig

In de lente en zomer zie je ze vaak: bomen en struiken die helemaal ingepakt lijken te zijn in een wit web. Dit is het werk van de spinselmot. Veel mensen schrikken hiervan en denken dat deze mot gevaarlijk is voor planten, dieren of mensen. Gelukkig is dat niet het geval.

De spinselmot is een kleine rups die een beschermend spinsel maakt om zichzelf te beschermen tegen vogels en andere vijanden. Deze rupsen eten de bladeren van bomen en struiken, maar dit veroorzaakt meestal geen blijvende schade. De planten herstellen zich meestal snel en groeien gewoon weer aan.

Omdat de spinselmot niet gevaarlijk is, is het niet nodig om gif te gebruiken om ze te bestrijden. Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor andere insecten, dieren en het milieu. Het beste is om de natuur haar gang te laten gaan. Vaak verdwijnen de rupsen vanzelf na een paar weken, en de bomen en struiken komen er weer bovenop. De rupsen en motten zijn bovendien weer voedsel voor bijvoorbeeld koolmezen en andere vogels. 

Kortom, de spinselmot ziet er misschien eng uit, maar is ongevaarlijk.