Ik vind het heel bijzonder om mensen te mogen trouwen, het is eigenlijk toch iets heel intiems dat daar gebeurt.

Sinds oktober 2002 ben ik Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Inmiddels heb ik heel wat huwelijken mogen sluiten en er mogen er van mij nog heel veel volgen.

Zelf ben ik tweemaal getrouwd. De eerste keer was ik 25 jaar. Het was een droom dag, superromantisch met alles erop en eraan. Van het praatje in het stadhuis herinner ik mij alleen nog dat het lang en onpersoonlijk was. Jaren geleden ben ik opnieuw getrouwd, met minder toeters en bellen, maar heel bewust en blij dat dit mij opnieuw 'overkwam'. Ik vind het heel bijzonder om mensen te mogen trouwen, het is eigenlijk toch iets heel intiems dat daar gebeurt.

Ik hoop ook altijd dat er ondanks alle voorbereidingen en drukte op de grote dag, even een moment zal zijn waarop het gevoel dat je samen deelt heel bewust wordt ervaren. Daarom vind ik een goed voorgesprek heel belangrijk. Hoe meer ik over mensen hun verlangens en voorkeuren weet, des te makkelijker is het er een mooie gelegenheid van te maken waar je met plezier op terugkijkt. Dan is een trouwerij wat mij betreft geslaagd en ga ik tevreden naar huis.

Er zijn veel momenten die me bijblijven, maar soms gebeurt er iets speciaals. Zoals die keer dat de zaal stampvol zat, er stonden zelfs veel mensen. Ik las een prachtig gedicht voor dat de bruid had geschreven, het werd doodstil in de zaal. Toen ik klaar was en opkeek huilde het bruidspaar en ja, dan schiet ik toch ook echt even vol.

Ik denk dat als je gaat trouwen, het belangrijk is dat je de tijd neemt om samen met de ambtenaar te zoeken naar die dingen die jouw huwelijksvoltrekking in het stadhuis een persoonlijk tintje geven, het is tenslotte jullie grote dag. Daarbij is wat mij betreft heel veel mogelijk!

Contact

Telefoon: 14-071 (via de gemeente)
E-mail: i.vdijk@planet.nl