De gemeente Oegstgeest heeft de ambitie om het dorp te vergroenen. Nieuwe bomen worden geplant, maar ook zeer belangrijk voor ons groene dorp is te zorgen dat onze oude, monumentale bomen ook een zo lang mogelijke levensduur krijgen.

Afbeelding van de monumentale eiken op de rhijngeesterstraatweg

Vanaf volgende week gaat TFI Vitaler Groen in opdracht van de gemeente Oegstgeest werkzaamheden uitvoeren bij de monumentale eikenlaan bij Rhijngeesterstraatweg/Endegeesterstraatweg.
Dit bedrijf is gespecialiseerd in het verbeteren van de groeiplaats van bestaande bomen. De bodem bij deze eikenlaan is erg verdicht. Hierdoor kan er geen water door de bodem zakken, krijgen de wortels geen zuurstof meer en stagneert hun groei.

Met een speciale machine op een vrachtwagen wordt lucht in de grond geïnjecteerd. Een speciaal mengsel van organische voedingstoffen met goede schimmels wordt in de ontstane scheurtjes geblazen. Hierdoor kan er weer water en zuurstof bij de wortels komen en hebben de wortels ruimte en voeding om dieper te groeien. Daarmee zullen zowel de gezondheid, groei en levensduur van de eiken toenemen.

Wij voeren deze werkzaamheden uit als voorbereidende maatregel voor het herstraten van de rijweg in 2024. De bomen hebben daarmee een jaar de tijd om zichzelf aan te sterken voordat de wegwerkzaamheden plaats vinden en hebben daardoor minder kans op schade en stress.