Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij.

Coronamaatregelen per 15 decemeber 2020

Dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.

Deze lockdown bestaat uit een aantal ingrijpende maatregelen, waaronder het sluiten van, niet essentiële, winkels en bijvoorbeeld musea, bioscopen en theaters. Ook contactberoepen zoals kappers en tatoeëerders zullen moeten sluiten. Medische contactberoepen mogen wel hun werken uitvoeren. Bekijk de volledige lijst met uitgezonderde contactberoepen. Kijk voor de volledige maatregelen op de website van de rijksoverheid.