Op initiatief van een aantal bewoners is gemeente Oegstgeest een aantal jaren terug een project gestart waarin de mogelijkheid en wenselijkheid van het ondergronds brengen van de hoogspanningsmasten in Haaswijk en Poelgeest onderzocht wordt. Dat ondergronds brengen van hoogspanningskabels heet verkabelen. Het ondergronds brengen van de hoogspanningsmasten biedt mogelijkheden om de kwaliteit van het gebied onder de hoogspanningskabels te verbeteren. Te denken valt aan natuur, groen en recreatie. Het verkabelen is voor de gemeente niet zonder kosten. Om het gemeentelijk aandeel van 15% van de uitvoeringskosten te kunnen financieren onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om op een beperkt aantal plekken in de vrijkomende zone beperkte woningbouw realiseren. Dit wordt nog onderzocht. Het gebied is nu een groene zone en dat blijft zo. Ook na verkabeling van de hoogspanningskabels blijft het gebied een groene zone.  

Netbeheerder TenneT start in februari 2021 met het opstellen van een basisontwerp. Op basis van dit basisontwerp en een uitgewerkte business case neemt uiteindelijk de gemeenteraad een definitief besluit over het wel of niet doorgaan van het verkabelen van het hoogspanningstracé.

Enquête januari 2021

Deze week ontvangen inwoners die in de buurt van de hoogspanningsmasten wonen een brief. In deze brief staat een uitnodiging om een korte enquête in te vullen over de voorzieningen die bewoners graag terug zouden zien in de vrijkomende zone als de gemeenteraad inderdaad zou besluiten om de hoogspanningskabels in Oegstgeest onder de grond te brengen. Deze enquête kan t/m 12 februari worden ingevuld. De uitkomsten van de enquête en ander actueel nieuws over het project verkabelen worden gedeeld op www.oegstgeest.nl/verkabelen