In de wintermaanden slaan criminelen vaker hun slag. We zien in deze periode altijd een toename van inbraken, overvallen en straatroven. Vooral inbrekers hebben in donkere dagen meer mogelijkheden om ongezien hun gang te gaan.


Wat doet de politie?

De politie verscherpt het toezicht en surveilleert extra in de winkelgebieden rond openings- en sluitingstijden. In deze periode is de politie zeer actief in het bestrijden van de zogenaamde ‘high impact crimes’.

Voorkom dat u slachtoffer wordt

U kunt zelf maatregelen nemen om een inbraak in uw woning of pand te voorkomen.

  • Zorg ervoor dat alle ramen en deuren dicht (en op slot) zitten. 15% van de diefstallen uit een woning vindt nog steeds plaats door insluiping omdat er een raam of deur niet (goed) was afgesloten.
  • Geef uw huis wanneer u weg bent een bewoonde indruk. Laat altijd een lampje branden. In een compleet donker huis kan een crimineel gemakkelijk z’n gang gaan.
  • Zorg voor goede buitenverlichting en goed hang- en sluitwerk (en maak hier consequent gebruik van). Inbrekers houden er niet van om in de spotlight te staan wanneer ze proberen in te breken, zeker niet bij huizen met goed hang- en sluitwerk waarbij het te lang duurt voordat ze binnen zijn.
  • Help elkaar. Waarschuw uw buren wanneer zij hun huis onverlicht achterlaten of niet over goede buitenverlichting beschikken.
  • Bel 112 bij verdachte situaties. Wanneer u iemand in de straat ziet die u niet kent en zoekend rondloopt of op de uitkijk lijkt te staan mag u 112 bellen! Zo kan de politie inbrekers op heterdaad aanhouden, en beter nog: inbraken voorkomen.
  • U kunt daarnaast ook samenwerken met gemeente en politie aan de veiligheid in uw buurt door u aan te melden bij Burgernet. Hierbij wordt de hulp ingeschakeld van burgers bij het opsporen van een verdacht of vermist persoon. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Burgernet.