In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.
Veel gestelde vragen / FAQ
Als gemeente is de informatie vanuit de Rijksoverheid m.b.t. de coronacrisis leidend. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid.
Hieronder staan alle veel gestelde vragen (FAQ's) die betrekking hebben op Oegstgeest. Staat uw vraag er niet bij kijk dan ook eens bij de veel gestelde vragen van Veiligheids Regio Midden.
Avondklok
Afspraken en openingstijden gemeente
1. Ik heb een afspraak bij de gemeente, gaat deze door?
Regel uw vragen aan de gemeente zoveel mogelijk online. De afdeling publiekszaken werkt alleen op afspraak. Een afspraak kunt u op deze website maken of via de productpagina van uw keuze. U kunt daar een afspraak plannen op de aangegeven beschikbare dagen en tijden. Voor het ophalen van uw document (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) hoeft u geen afspraak te maken. U kunt uw document afhalen bij de Welkombalie op maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 13:00 uur. Wij zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 09:00 - 12:00 uur.
Bezoekt u het gemeentehuis? Draag een mondkapje vanaf het moment dat u binnenkomt. Dan kunnen we u op een veilige manier van dienst zijn. Uiteraard bezoekt u het gemeentehuis niet als u klachten heeft die passen bij corona.
2. Wat moet ik doen als ik een afspraak wil maken bij de gemeente?
U kunt digitaal via onze website een afspraak maken. Mocht dat niet lukken, kunt u 14 071 bellen. Bezoekt u het gemeentehuis? Draag een mondkapje vanaf het moment dat u binnenkomt. Dan kunnen we u op een veilige manier van dienst zijn. Uiteraard bezoekt u het gemeentehuis niet als u klachten heeft die passen bij corona.
3. Ik wil onze bruiloft verplaatsen, kan dat?
Ja, als uw trouwerij valt in de periode waarvoor de landelijke maatregelen gelden, dan kunt u kosteloos een nieuwe datum afspreken. Vul een contactformulier in of bel met 14 071.
4. Kan ik mijn aangevraagde paspoort, ID kaart, rijbewijs ophalen bij het gemeentehuis?
Ja dit kan op afspraak, deze kunt u maken op de pagina’s waar de producten staan. De welkomstbalie in het gemeentehuis is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 15:00 uur. Bezoekt u het gemeentehuis? Draag een mondkapje vanaf het moment dat u binnenkomt. Dan kunnen we u op een veilige manier van dienst zijn. Uiteraard bezoekt u het gemeentehuis niet als u klachten heeft die passen bij corona.
5. Gaan de raadsvergaderingen door?
De raads- en commissievergaderingen vinden digitaal plaats. De meest actuele informatie vindt u op de website van de gemeenteraad.
Afval
1. Is de milieustraat open?
De milieustraat is geopend van maandag tot en met zaterdag van 08:00 tot 12:00 uur. En op woensdagavond van 18:00 tot 20:30 uur.
2. Hoe zit het met het grof afval en overig afval?
Voorlopig halen wij wekelijks het grof afval op de woensdagen op. Let op: u moet hiervoor wel een afspraak maken want grof afval wat niet aangemeld is wordt niet meegenomen. Een afspraak maken kan online.
3. Overige afval
We merken dat er soms ook papier/karton- en glasafval meegenomen wordt naar de milieustraat. Dit is niet de bedoeling en u wacht dan misschien onnodig lang. Voor het aanbieden van dit soort afval kunt u direct terecht bij de ondergrondse containers in het dorp.
Kinderen
De basisscholen en kinderopvang gaan maandag 8 februari 2021 weer open. En het voortgezet onderwijs in Oegstgeest blijft tijdens de lockdown gesloten t/m 1 maart 2021.
1. Hoe zit het met de kinderopvang in Oegstgeest?
De kinderopvang (dagopvang, buitenschoolse opvang, gastouderopvang en peuteropvang) in Oegstgeest is gesloten t/m 7 februari 2021. Noodopvang voor kinderen met ouders in vitale beroepen is wel mogelijk.
Voor informatie over scholen en opvang tijdens de lockdown kijk op de website van de Rijksoverheid.
Markten en winkels
Tijdens de lockdown t/m 1 maart 2021 zijn alleen supermarkten, drogisten en winkels die levensmiddelen verkopen open. Per 10 februari is bestellen en afhalen bij niet-essentiële winkels mogelijk.
Mocht u naar bovenstaande winkels gaan houdt u dan aan de veilige afstand van 1,5 meter. Een mondneuskapje te dragen is verplicht.
Coronamaatregelen Ondernemers
Kijk voor veelgestelde ondernemersvragen op de pagina met informatie over de coronamaatregelen speciaal voor ondernemers.
Bijstandsuitkering
1. Wordt mijn uitkering uitbetaald?
Ja, uw uitkering wordt uitbetaald, tenzij u bericht heeft gekregen dat u eerst nog gegevens moet inleveren. De betaaldata van de uitkeringen is de 23ste van elke maand.
2. Kan ik mijn klantmanager telefonisch bereiken?
Ja, dat kan op werkdagen tussen 09:00 en 11:00 uur.
3. Kan ik een afspraak maken met mijn klantmanager?
Uw consulent zal u telefonisch te woord staan.
4. Ik heb een bijstandsuitkering aangevraagd. Wanneer krijg ik een besluit hierover?
De gemeente neemt binnen 8 weken een besluit over uw aanvraag.
5. Ik heb bijzondere bijstand aangevraagd. Wanneer krijg ik een besluit hierover?
De gemeente neemt binnen 8 weken een besluit over uw aanvraag.
Sport
Op dit moment zijn de competities van amateursporten in alle leeftijden stilgelegd om reisbewegingen en contacten tussen verschillende groepen mensen beperkt te houden. Ook sporten in team- en groepsverband voor volwassenen is aan banden gelegd, evenals groepslessen in sportscholen. Lees hierover meer op de website van de Rijksoverheid en het Sportprotocol van NOC*NSF. Het gaat hier vaak om generieke aanwijzingen, raadpleeg voor meer specifieke aanwijzingen de website van uw sportbond hoe deze richtlijnen binnen een bepaalde sport moeten worden nageleefd. Neem voor de zekerheid contact op met de gemeente indien er naar aanleiding van onderstaande veel gestelde vragen nog onduidelijkheden zijn om misverstanden en boetes te voorkomen.
Mogen jeugdsportactiviteiten doorgaan?
Zolang er geen sprake is van wedstrijden tegen (sporters van) andere clubs, mogen activiteiten zoals sportdagen in de buitenlucht doorgaan, mits de richtlijnen van het RIVM en NOC*NSF kunnen worden nageleefd. Dit vraagt echter vaak om de nodige extra planning en organisatie, houd hier rekening mee. De gemeente kan helpen in de uitvoering, neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier of bel met 14 071.
Hoe zit het met 18-jarigen die in jeugdteams sporten?
Ben je 18 jaar oud, maar ben je onderdeel van een team dat normaal gesproken uitkomt in een jeugdcompetitie? Dan mag je gewoon als jeugdspeler blijven sporten met je team op de vereniging.
De landelijke richtlijnen voor teamsporten hanteren een harde knip tussen jeugd en volwassenen. Dit geeft nog wel eens problemen bij de oudere jeugdteams waarin spelers van zowel 17 als 18 jaar met elkaar sporten. Iedere sportbond heeft daarin de vrijheid gekregen een eigen richtlijn op te stellen en de meeste bonden hebben daarom besloten dat je als 18-jarige spelend in een jeugdteam wordt gezien als jeugdspeler. Die lijn volgen wij ook als gemeente.
Mogen kantines en clubgebouwen op zijn?
Een clubgebouw/kantine mag open zijn voor zover dat essentieel is om veilig te kunnen sporten. Dat betekent dat toiletten toegankelijk en eventuele verzorging kan worden gegeven in geval van blessures of ongevallen. Douches en kleedkamers blijven gesloten. Een kantine mag geen horeca-activiteiten verzorgen zoals men die op de sportclub gewend is, de bar is dus gesloten. Voor sporters die wat willen drinken tijdens het sporten, geldt het advies dat zelf van huis mee te nemen om contactpunten te beperken en drukte bij een waterpunt te voorkomen.
Mogen sportclubs afhaalmaaltijden aanbieden?
Ja. Hoewel de bar en kantine gesloten moeten zijn voor consumpties ter plaatse, mag de keuken/kantine op een sportterrein wel als uitgiftepunt fungeren voor (de bereiding van) consumpties die niet ter plaatse (dat wil zeggen: op het sportterrein) wordt genuttigd. Sportclubs kunnen dus afhaalmaaltijden aanbieden, met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM en Koninklijke Horeca Nederland. Denk hierbij aan looproutes, beschikbaarheid van ontsmettingspunten, het beperken van verdere contactpunten en groepsvorming (bijvoorbeeld van wachtenden) zo veel mogelijk te beperken.
Noodverordening, maatregelen en handhaving
1. Veelgestelde vragen en antwoorden over de maatregelen en handhaving
Deze vindt u op de website van de Rijksoverheid.
2. Wat betekent de noodverordening?
Via een noodverordening kunnen burgemeesters de aangekondigde maatregelen van de rijksoverheid uitvoeren. Kijk op de website van de Veiligheidsregio Hollands Midden voor de volledige tekst van de laatste noodverordening.
3. Waarom is een noodverordening nodig?
De rijksoverheid heeft een verbod afgekondigd op alle evenementen en een verbod op het niet bewaren van 1,5 meter afstand tot elkaar. De bedoeling is om verdere besmetting te beperken. De voorzitter van Veiligheidsregio Hollands Midden heeft een zogeheten noodverordening afgekondigd. Dit betekent dat activiteiten die in strijd zijn met de aangekondigde maatregelen en plaatsvinden strafbaar zijn. Een verordening is bedoeld voor een langere periode en richt zich direct tot iedereen in het gebied. Als je deze negeert bega je een misdrijf en ben je direct strafbaar.
4. Hoe wordt de noodverordening in Oegstgeest gehandhaafd?
De handhavers van de gemeente (buitengewoon opsporingsambtenaren) en de politie zien toe op alle aspecten van de noodverordening. Afhankelijk van de situatie kan een forse bekeuring worden gegeven. Het optreden van handhaving en politie is er zoveel mogelijk op gericht in gesprek te gaan zodat regels worden nageleefd, om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.
5. Hoe hoog is de boete?
De boete kan oplopen tot € 400,- per persoon. Voor bedrijven en ondernemers die zich niet aan de regels houden kan de boete oplopen tot € 10.000,- of hoger.
Overige vragen
1. Waar kan ik terecht met vragen of zorgen?
Op onze website vindt u diverse informatie bij (praktische) vragen of bij zorgen.
2. Waar kan ik meer informatie vinden over de gevolgen van de maatregelen voor de cultuursector?
De landelijke overheid neemt extra maatregelen. De laatste stand van zaken vind je hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport.
3. Hoe werkt het met gevonden en verloren voorwerpen?
Meld gevonden voorwerpen op de website verlorenofgevonden.nl en bewaar ze thuis.
1 uitzondering: gevonden Nederlandse reisdocumenten moet u wél inleveren bij de balie. Dat kan van maandag tot en met vrijdag, van 9:00 – 12:00 uur.
Hier staan alle veel gestelde vragen die betrekking hebben op Oegstgeest. Staat uw vraag er niet bij kijk dan ook eens bij de veel gestelde vragen van Veiligheids Regio Midden.
Hier staan alle veel gestelde vragen die betrekking hebben op Oegstgeest. Staat uw vraag er niet bij kijk dan ook eens bij de veel gestelde vragen van Veiligheids Regio Midden.
Andere vraag aan de gemeente?
Heeft u een andere vraag aan de gemeente? Neem dan contact op via het contactformulier.
Heeft u een dringende vraag, dan kunt u ook bellen met telefoonnummer 14 071. Houd u er rekening mee dat u mogelijk langer dan gebruikelijk in de wacht staat.