Buurtactie

For English readers: please read the English translation of the information letter.

Succesvolle bijeenkomst energiebesparing Schildersbuurt en Zeeheldenbuurt

Een volle zaal bij de bijeenkomst over energiebesparende maatregelen in de Zeehelden- en Schildersbuurt! Circa 120 huiseigenaren kregen informatie over effectieve maatregelen en konden zich meteen inschrijven voor een gezamenlijke inkoopactie. Een goed geïsoleerde woning blijft koeler in de zomer en warmer in de winter. Comfort, energiebesparing en duurzaamheid blijken vaak samen te gaan! De gemeente wil inwoners ondersteunen zodat zij ontzorgd worden en gemakkelijk de juiste informatie krijgen.

Meer informatie over de avond leest u in het verslag[link naar bijlage kort verslag]

Energiebesparende maatregelen

Een energieadviseur van Duurzaam Bouwloket gaf inzicht in de meest geschikte maatregelen voor de woningen in de Schilders- en Zeehelden buurt. Hij benadrukte dat de volgorde van de stappen belangrijk is: isoleren, ventileren, duurzame energie opwekken en tenslotte kijken naar de overstap naar duurzame warmte. Door de woning goed te isoleren is er daarna meer keuze voor duurzame warmtesystemen. Wel is van groot belang om voldoende te blijven ventileren.

Hier vindt u de presentaties en de rapportages van de voorbeeldwoningen

Collectieve inkoopactie verlengd

Samen met het Duurzaam Bouwloket organiseert gemeente Oegstgeest een gezamenlijke inkoopactie voor particuliere huiseigenaren in de Zeehelden- en Schildersbuurt. De inkoopactie richt zich op vloer- en bodemisolatie, spouwmuurisolatie en dubbel glas. Al ruim 40 bewoners vroegen offertes aan. De actie is verlengd tot en met 30 oktober 2019 vanwege de nieuwe landelijke subsidieregeling.

Meer informatie over de inkoopactie.

Landelijke subsidieregeling isolatiemaatregelen

Sinds september 2019 is er een nieuwe landelijke Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Eind augustus heeft het Rijk deze regeling voor isolatiemaatregelen in particuliere woningen bekend gemaakt. Woningeigenaren kunnen subsidie ontvangen als zij minimaal twee maatregelen nemen aan de woning, zoals verschillende vormen van isolatie of HR++ glas (niet voor zonnepanelen). Er zijn vaste bedragen per m2 isolatie of HR-glas, de subsidie bedraagt ongeveer 20% van de kosten. De regeling geldt voor eigenaren die zelf in hun woning wonen, dus niet voor verhuurde woningen. De maatregelen moeten zijn of worden genomen na 15 augustus 2019. Meer informatie over de regeling vindt u hier. Deze subsidieregeling is ook voor woningen die matregelen laten uitvoeren door andere bedrijven of die buiten de Schildersbuurt/Zeeheldenbuurt staan. NB De gemeente Oegstgeest verstrekt zelf geen subsidie voor energiebesparende maatregelen

De komende jaren komen andere buurten in Oegstgeest aan de beurt.

Deze actie richt zich op particuliere koopwoningen. De gemeente heeft overleg met woningcorporaties over verduurzaming van huurwoningen.

Planning 2019 Schildersbuurt en Zeeheldenbuurt

  • juni-eind oktober: mogelijkheid deelname aan de collectieve inkoop van energiebesparende maatregelen
  • najaar/winter 2019; uitvoering van de energiebesparende maatregelen door geselecteerde bedrijven

Woont u in een andere buurt, maar wilt u nu vast meer weten over energiebesparende maatregelen voor uw woning?

Voor meer informatie over energiebesparende maatregelen en de gratis energiescan voor voorbeeldwoningen kunt u contact opnemen met het Duurzaam Bouwloket. Het Duurzaam Bouwloket is het energieloket voor de gemeente Oegstgeest, een digitaal loket waar u terecht kunt voor al uw vragen op het gebied van duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energie opwekken, zie ook www.duurzaambouwloket.nl. U kunt hen bereiken door te mailen naar info@duurzaambouwloket.nl of telefonisch via 072-743 39 56.

Overige informatie

Voor overige vragen over deze actie kunt u terecht bij Carina Dijkhuis van gemeente Oegstgeest. Zij is te bereiken via dijkhuis@oegstgeest.nl of telefoonnummer 14071.