Wilt u ook een Vrijwillig vuurwerkvrije buurt?

Wilt u ook een Vrijwillig vuurwerkvrije buurt?

18 december 2018

Dit jaar start gemeente Oegstgeest met een experiment voor ‘vrijwillig vuurwerkvrije buurten’.  U, als bewoner uit een straat of buurt, kan voor de aankomende jaarwisseling samen met uw buren een afspraak maken om tijdens de jaarwisseling in de straat, plein, plantsoen of erf geen vuurwerk af te steken. De gemeente faciliteert deze bewonersinitiatieven door posters beschikbaar te stellen. U als bewoner bent zelf aan zet om zelfstandig onderling afspraken te maken en het draagvlak in uw straat/buurt te peilen en te wegen.

Vanuit de gemeente wordt er niet extra gehandhaafd, want vuurwerk afsteken is in Oegstgeest binnen de vastgestelde tijden niet strafbaar of verboden. Het gaat dus nadrukkelijk om vrijwillige afspraken tussen bewoners onderling. Bij onvoldoende draagvlak adviseert de gemeente initiatiefnemers om geen werk te maken van een vuurwerkvrije straat of buurt.

Hoe werkt het?

Via het aanmeldformulier kunt u zich (bij voldoende draagvlak in de buurt) aanmelden voor de posters. Vanaf maandag 10 december kunt u het ‘posterpakket’ met posters in verschillende formaten ophalen aan de welkomstbalie van het gemeentehuis.  Deze kunnen vervolgens opgeplakt worden zodat het voor omstanders duidelijk is dat u liever geen vuurwerk wilt in uw buurt. Posters mogen niet aan lantaarnpalen of andere openbare gebouwen en/of voorwerpen geplakt worden. De posters kunnen bijvoorbeeld aan de binnenkant van een (auto)raam geplakt worden.

Burgemeester Emile Jaensch: “Vanuit diverse hoeken bereikten mij het afgelopen jaar het verzoek om net zoals bijvoorbeeld in Den Haag,  vuurwerkvrije zones in te stellen. De gemeente wil deze proef starten om te kijken of bewoners in onderling overleg het afsteken van vuurwerk op bepaalde plekken in ons dorp kunnen beteugelen. In januari weten we of dit heeft gewerkt.”

Deel op Facebook Deel op Twitter