Stopheling app en registratie van tweedehands spullen via website

  • E-mail pagina
  • Lees voor
Stopheling app en registratie van tweedehands spullen via website

08 oktober 2019

Dieven verdienen geld aan het verkopen van de spullen die zij gestolen hebben, bijvoorbeeld door middel van een woninginbraak. Het verkopen, maar ook het kopen van gestolen spullen is strafbaar. We noemen dit ‘heling’. Via de StopHeling app of website kun je jezelf op twee manieren beschermen tegen heling.

Controleer je tweedehands gekochte product op diefstal

  • Via de StopHeling app of website kun je je tweedehands gekochte product controleren op diefstal. Heb je voor een leuk prijsje een tweedehands smartphone gekocht? Of ben je dit van plan? Check aan de hand van het serienummer eerst even of het niet bij de politie als gestolen geregistreerd staat! Als dit het geval is, meldt dit dan bij de politie.

Registreer je eigendommen

  • Het is belangrijk om een lijstje bij te houden met al je waardevolle spullen zoals je sieraden, je tablet en je mobiele telefoon. Maak hierbij foto’s en noteer de serienummers. Het komt regelmatig voor dat de politie gestolen spullen terugvindt, maar niet kan achterhalen van wie deze zijn. Mocht het zo zijn dat (een van) deze spullen van jou gestolen worden, dan is de kans groter dat je met zo’n lijstje met foto’s en serienummers je spullen uiteindelijk terug krijgt (bijvoorbeeld omdat iemand die jouw gestolen telefoon wil kopen eerst even checkt of het gestolen is en dit doorgeeft aan de politie).

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om altijd aangifte te doen van diefstal. Zonder aangifte te doen is de kans op het terug vinden van je gestolen spullen enorm klein. Daarnaast is het voor de politie belangrijk om te weten dat er een diefstal heeft plaatsgevonden en helpt de aangifte bij het oppakken van de dader(s). Ook als je er achter komt dat een aangeboden product via marktplaats als gestolen geregistreerd staat is het belangrijk om dit aan te geven bij de politie. Meer informatie over de StopHeling app en website van Rijksoverheid vind je op www.stopheling.nl.

Deel op Facebook Deel op Twitter