Drukke maand(en) voor het team Beheer & Onderhoud

  • E-mail pagina
  • Lees voor

28 juni 2019

Stormschade

Onze collega’s van Beheer en Onderhoud hebben drukke weken achter de rug. Juni begon onstuimig. In het tweede weekend raasde er een flinke storm door ons  dorp. Het gevolg van deze storm was goed  te zien. Overal lagen takken en een aantal bomen heeft de storm helaas niet overleefd. Inmiddels hebben wij de stormschade zo goed als opgeruimd.

Rupsen en kevers

Ook de Eikenprocessierups liet zich weer zien. Alle eiken in Oegstgeest zijn door ons gecontroleerd op hun aanwezigheid. We hebben inmiddels 146 nesten geruimd! Helaas duiken er weer nieuwe nesten op. Een tweede ronde, om nieuwe nesten te verwijderen, staat in juli gepland.

Maar er zijn meer ongewenste beestjes. De eikenspintkever meldde zich al in mei. Deze kever vreet als larve lange gangen door onze jonge eiken. De jonge bomen verzwakken hierdoor. Ter preventie hebben wij een (biologische) pasta op de bomen gesmeerd. Deze pasta verspreidt een indringende knoflookgeur waardoor de boom niet meer aantrekkelijk is voor de eikenspintkever. Kwetsbare eiken worden door ons de komende dagen nog een keer ingesmeerd met deze pasta.

Groeizaam weer

Na een droog voorjaar viel halverwege juni eindelijk regen.  En dat die regen effect heeft is goed te zien. Gras en onkruid groeien hard. Daar valt bijna niet tegenop te werken. Onze buitendienst maait dagelijks het gras in plantsoenen, bij speeltuinen en langs wegen. Het groeizame weer zorgt er natuurlijk ook voor dat er veel bloemen tot bloei komen. In de onlangs ingezaaide groenstrook aan de Haaswijklaan / Haarlemmerstraatweg staan inmiddels prachtige klaprozen en andere bloemen in bloei.

Droogte

Ondanks de regen die is gevallen hebben veel bomen en struiken het nog steeds moeilijk. Zij wortelen dieper dan gras. De regen bereikt de diepere lagen van de bodem niet of nauwelijks. Wij geven daarom nog steeds water aan met name jonge bomen en struiken.

Na regen komt zonneschijn

Juni sloten  we af met flink wat zon en (zeer) hoge temperaturen. Ook voor onze buitendienst zijn die hoge temperaturen een behoorlijke uitdaging. In de volle zon was het op de milieustraat maar liefst 40 graden!

 

 

Deel op Facebook Deel op Twitter