Bestrijding eikenprocessierups weer gestart

  • E-mail pagina
  • Lees voor
Bestrijding eikenprocessierups weer gestart

04 juni 2019

De eikenprocessierups komt al een aantal jaren voor in de gemeente Oegstgeest. Hoewel dat nog niet tot grote problemen heeft geleid, waarschuwen wij ook dit jaar voor de aanwezigheid van de rupsen.

Hoe herken ik een eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder. De rups is donker van kleur, harig en komt uitsluitend op eiken voor. De rupsen leven met enkele tientallen (en soms nog meer) in spinselachtige nesten die tegen de stam of dikkere takken van de boom geplakt zitten.

Waarom kan de eikenprocessierups een probleem zijn?

Het probleem van de eikenprocessierups schuilt in de brandharen. Een volgroeide rups heeft 700.000 tot 1 miljoen brandharen met weerhaakjes die gemakkelijk de oppervlakkige lagen van de huid, ogen en luchtwegen van mensen kunnen binnendringen. Bij aanraking van deze haren ontstaan jeuk, bulten en mogelijk brandwonden. Bij inademing van de haren ontstaat irritatie van de luchtwegen. Het is dan ook raadzaam om elk contact met eikenprocessierupsen en nesten te vermijden. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-) gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ogen beschermen door het dragen van een hoofddeksel en (zonnen)bril. Als er toch contact met de rupsen en/of brandharen is, niet krabben of wrijven. De huid kan wel met plakband van de haren worden gestript. Het is raadzaam om de huid grondig te wassen en de ogen goed te spoelen met water. Was zo nodig uw kleding, het liefst op minimaal 60 graden. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Waarom bestrijden en welke actie voert gemeente Oegstgeest uit?

Vanwege het risico voor de gezondheid is het wenselijk de rupsen en nesten te vernietigen op plekken waar mensen komen om zo het risico van het in contact komen met de brandharen te voorkomen. Op gemeentelijke grond zorgt de gemeente voor bestrijding door middel van het wegzuigen van de rupsen (nesten). Op particuliere en andere terreinen is de eigenaar verantwoordelijk. Wij adviseren u om de rupsen niet zelf te bestrijden maar om hiervoor een deskundig bedrijf in te schakelen. Informeer dan wel de gemeente, zodat wij een goed beeld krijgen van de verspreiding van deze rups.

Wat moet ik doen als ik een eikenprocessierups zie?

Ziet u een nest van de eikenprocessierups? Raak de rupsen of nesten niet aan. Maak een melding openbare ruimte via Fixi.nl of op onze website. Bellen kan natuurlijk ook. Wij zijn op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur bereikbaar op 14 071. Meer informatie over de eikenprocessierups kunt u lezen op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Voor meer informatie over de gezondheidsaspecten kunt u contact opnemen met het team Milieu, Hygiëne en Gezondheid van de GGD Hollands Midden, te bereiken op 088-3083000, of per mail: info@ggdhm.nl.

Start opruimen nesten van Eikenprocessierups

In de week van 17 juni starten wij met het opruimen van de nesten van de Eikenprocessierups. De eiken waar nesten in zijn aangetroffen zijn door ons gemarkeerd met rood/wit lint. De nesten worden door een gespecialiseerd bedrijf opgeruimd.

Deel op Facebook Deel op Twitter