Overige afvalsoorten

  • E-mail pagina
  • Lees voor

Klein chemisch afval, bouw- en sloopafval, naaldencontainer, bedrijfsafval, asbest. Lees hoe u dit afval opruimt.

Klein chemisch afval

Klein chemisch afval (KCA) is huishoudelijk afval waar stoffen in zitten die schadelijk zijn voor ons milieu en onze gezondheid. Ze horen daarom niet bij het restafval. Dit zijn onder meer lege batterijen, medicijnen, lampen, verf en ontstopper. U kunt deze producten inleveren bij de winkel waar u ze heeft gekocht. U kunt het natuurlijk ook inleveren op onze milieustraat.

Elektrische apparaten (wit- en bruingoed)

Koopt u een nieuwe koelkast of een nieuwe televisie? U levert uw oude apparaat in bij de (online) winkelier. Het apparaat wordt dan op een milieuvriendelijke manier verwerkt. U hoeft hiervoor niet te betalen. Kleine elektrische apparaten zoals smartphones kunt u inleveren bij elektronicazaken en bouwmarkten.

Oude elektrische apparaten brengt u naar onze milieustraat of u laat het ophalen door kringloopwinkel Het Warenhuis. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Lees meer over het recyclen of verwerken van elektrische apparaten op milieucentraal.nl

Reparatie van elektrische apparaten

Sommige apparaten kunnen nog prima worden gebruikt na reparatie. Bij de vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest krijgt u praktische hulp en advies.

Bouw- en sloopafval en grond

Dit mag niet in de grijze container, bij het grofvuil of naar de milieustraat. Bouw-, sloopafval en grond brengt u naar een puinverwerker of u maakt een afspraak om het op te laten halen. Dat geldt ook voor dakbedekking en grond. Puinverwerkers in de buurt zijn Schaddé van Dooren, Renewi  en Van Leeuwen. Voor het storten of laten ophalen van puin betaalt u kosten. Deze kosten kunnen per verwerker verschillen.

Frituurolie en vetten

Gooi geen olie door de gootsteen of het toilet. Er ontstaan ernstige verstoppingen en het kost veel geld om dit te verhelpen. Op de milieustraat kunt u de olie en vet die u opvangt inleveren. Doe dit bij voorkeur in de afgesloten originele verpakking.

Piepschuim

Piepschuim is een kunststof en wordt veel gebruikt als isolatiemateriaal. Het kan bovendien worden hergebruikt. U levert het daarom in op de milieustraat.

Hard plastic

Speelgoed, tuinstoelen en prullenbakken zijn gemaakt van hard kunststof. Vanwege de samenstelling en de grootte mag dit niet bij het restafval. Hard plastic kan bovendien vaak opnieuw worden gebruikt. U levert dit apart in op de milieustraat. Aanbieden bij het grofvuil mag ook.

Naaldencontainer

Injectienaalden biedt u aan in een naaldencontainer. Deze kunt u bij uw apotheek krijgen. De (volle) naaldencontainers kunt u ook inleveren bij de apotheek. Injectienaalden horen niet bij het restafval in uw grijze container. U mag de injectienaalden in de naaldencontainer ook inleveren op de milieustaat. Dit hoort bij het klein chemisch afval.

Bedrijfsafval

Bedrijven, winkels en instellingen dragen zelf zorg voor de inzameling van hun bedrijfsafval.

Asbest

U doet  altijd eerst een sloopmelding wanneer u asbesthoudende materialen verwijderd. Dit geldt ook voor bedrijven. Asbest hoort beslist niet thuis bij het restafval of bij het grofvuil.

Bescherm uzelf en anderen voor asbest:

  • maak het geheel volledig nat en maak het niet kapot door het te breken, zagen et cetera
  • draag beschermende kleding die u na gebruik mee laat afvoeren

Asbest inleveren bij de milieustraat:

  • maximaal 35m2
  • zorg ervoor dat het materiaal onbeschadigd is (niet kapot, gespijkerd of verlijmd)
  • geschroefd mag wel maar dan alleen als de schroeven zonder beschadiging kunnen worden verwijderd
  • u mag asbest alleen inleven als het uit een particulier huishouden komt én thuis al is natgemaakt
  • asbesthoudende materialen mag u alleen inleveren in goedgekeurde gecertificeerde plastic zakken die u kosteloos en van te voren op de milieustraat ophaalt

Lees meer over asbest en het verwijderen ervan op de website van de Rijksoverheid of Omgevingsdienst West-Holland.